V pražské MHD stále nejvíc lidí cestuje na kartu opencard, která v minulosti Prahu stála zhruba 1,75 miliardy korun. Držitelů opencard je 950 tisíc. Lítačku, na kterou se vedení města snaží provoz převést, si od března vyzvedlo 110 tisíc lidí. Další cestující mají papírové kupony.

Online žádosti už od začátku srpna

Kromě pobočky ve Škodově paláci mohou lidé o Lítačku od července žádat i ve stanici metra Hradčanská, na Roztylech a Centrálním dispečinku Na Bojišti. Od příštího týdne by měl navíc začít fungovat on-line příjem žádostí.

Začne také platit nový ceník, který některé služby zdražuje. V plánu je mobilní aplikace, která bude spuštěna na začátku příštího roku. Nahrát časový kupon by mělo být možné také na platební karty.

Spor o novou kartu 

Vedení Prahy půl roku od představení Lítačky nezveřejnilo, kolik bude projekt stát. Náklady chce říct až ve chvíli, kdy skončí pilotní provoz. Konec pilotního provozu ale už několikrát odložilo.

Opozice má obavu z toho, že půjde o stejnou „černou díru", jakou byla končící opencard. S majitelem opencard, firmou eMoneyServices, se magistrát stále soudí.

Čtěte také: Praha půl roku od představení Lítačky neřekla, kolik bude stát