Předvolební kampaň v hlavním městě může naplno odstartovat. Kandidátky jsou uzavřené a je jisté, že o hlasy voličů se bude v Praze ucházet celkem 19 politických stran a hnutí.

Už nyní se na nás z předvolebních plakátů usmívá například jednička ČSSD Petr Hulinský. Vůbec nejvíce je zřejmě v ulicích vidět Karel Schwarzenberg, který je v metropoli lídrem za nově vzniklou stranu TOP 09. Další plakáty kandidujících stran zahltí Prahu už v následujících dnech a týdnech.

Občanští demokraté v ohrožení

V Praze se tradičně největší volební přízni těší ODS. Letos by to ale mohlo být podle politologů trochu jinak.

„Pro občanské demokraty jsou zde dvě velké výzvy, a to osobnosti Karla Schwarzenberga (TOP 09) a Radka Johna (Věci veřejné). Ty by totiž mohly odlomit část voličů ODS, kteří nejsou z toho tvrdého jádra, ale i těch, kteří doposud tuto stranu vždy volili,“ řekl politolog Jan Kubáček.

Socialisté o nájemném

Podle něj ale zmínění dva lídři znamenají podobnou hrozbu i pro doposud druhou nejsilnější stranu ČSSD. Zejména ti více středoví voliči by se mohli od sociálních demokratů odklonit, soudí politolog.

Jedním z hlavních témat pražských sociálních demokratů v nadcházejících volbách bude návrh na řešení stávající krize a růstu nájemného v bytech.
„Podrobně kampaň představíme a poté také naplno zahájíme v pondělí,“ sdělil Miroslav Poche za ČSSD.

TOP 09 a Věci veřejné útočí

Velké ambice mají v hlavním městě strany TOP 09 a Věci veřejné. „Právě i díky osobnostem, které jsou na jejich kandidátkách, věřím, že obě strany mají v Praze šanci překročit pětiprocentní hranici,“ pokračoval Jan Kubáček.

Zmíněných pět procent po sečtení všech hlasů je hranicí, která znamená vstup do Poslanecké sněmovny. Obě uvedené strany ale budou muset slavit úspěch i v jiných oblastech republiky, jinak nemají šanci.

Politické strany a hnutí, které kandidují v hlavním městě

Česká pirátská strana, ČSSD, Dělnická strana, Humanistická strana, Klíčové hnutí, KSČM, Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska), KDU - ČSL, Občané.cz, ODS, Sdružení pro republiku – Republikánská strana Československa, SDŽ – Strana důstojného života, STOP, Strana svobodných občanů, Strana zelených, Suverenita – Strana zdravého rozumu, TOP 09, Věci veřejné, Volte Pravý Blok – www.cibulka.net

KSČM má věrné voliče

Nic by se zřejmě nemělo změnit například pro KSČM. „Ta má svou stálou základnu, takže zřejmě zůstane na svém. Komunisté mají ale větší sílu v jiných krajích. Hodně skeptický bych byl ale u Strany zelených. Ta už velký úspěch zřejmě nemůže očekávat ani v Praze, kde získávala nejvíce voličů,“ nastínil další prognózu politolog Kubáček.

Zelení přesto neztrácejí optimismus a chtějí opět uspět. V Praze je povede městský radní Petr Štěpánek. Ten bude chtít v rámci kampaně upozornit například na špatné financování vědy a výzkumu.

„Určitě podpořím takovou formu financování vědy a výzkumu, která nebude diskriminovat univerzity a Akademii věd ČR. Současná úprava je selháním ministryně Kopicové, která nás v podpoře výzkumu vrhne o desítky let zpět a ve výsledku bude znamenat krach konkrétních ústavů,“ prohlásil Štěpánek.

Zajímavé bude sledovat také stranu Suverenita Jany Bobošíkové. „Je otázkou, zda dokáže znovu zaujmout. Některé strany totiž převzaly její rétoriku a bude nutné, aby opět přišla s něčím odlišným,“ uzavřel politolog.