Jedním z uchazečů byla iniciativa Klinika, která chce v objektu v Jeseniově ulici vybudovat autonomní sociální centrum včetně například lidové jídelny nebo svépomocné opravny kol. Objekt squattěři v listopadu loňského roku obsadili, vyklidili od odpadků, centrum začalo fungovat a po několika dnech je vyvedla policie.

Budovu měla převzít Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která má o objekt stále zájem. Výpůjčka podle Hurta bude platit jen do doby, než bude GIBS budovu využívat. Ušetří se tak podle něj peníze za ostrahu objektu.

Pouze nekomerční účely

„Dvě nabídky uchazečů splnily požadavky výběrového řízení, jedna byla vyřazena, protože nesplnila formální náležitosti," vysvětlil Hurt. Vítěz výběrového řízení musí podle jeho podmínek objekt využít na nekomerční bázi výhradně pro sociální, humanitární, vzdělávací, vědecké, kulturní, sportovní nebo tělovýchovné účely.

Na místě se kvůli zamýšlenému využití objektu několikrát demonstrovalo. Do debaty se zapojilo i vedení Prahy. Náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ), který si budovu prohlédl spolu s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), sliboval, že si město budovu pronajme a následně ji poskytne aktivistům. Nakonec ale ÚZSVM přistoupil k vyspání veřejného výběrového řízení.

Čtěte také: Squatteři se přihlásí o výpůjčku bývalé polikliniky na Žižkově