Žádost, kterou NPÚ podal 18. srpna, podle něj neobsahuje zákonem stanovené náležitosti. „Proto ji ÚZSVM nemohl vyhodnotit. V současné chvíli tak další vývoj nelze předjímat," uvedl.

NPÚ o historický objekt prohlášený za kulturní památku projevoval veřejně zájem již před termínem dražby. Oficiálně však o převod dlouho nevyužívaného domu projevil zájem až po dražbě, do níž se nikdo nepřihlásil. Vyvolávací cena byla 637,7 milionu ko­run.

Nové využití pro Invalidovnu 

Podle vedení NPÚ, ale i některých akademických pracovníků či občanských iniciativ by rozsáhlý objekt v Karlíně měl zůstat v rukou státu a mělo by se pro něj hledat nové využití. Památkáři chtějí barokní areál otevřít veřejnosti i využít jako sídlo ústavu.

Před dvěma týdny ústav předložil ministerstvu kultury návrh využití stavby a má připraveny podklady pro jednání s ministerstvem financí, které bude rozhodovat o penězích na rekonstrukci areálu.

V části areálu možná bude NPÚ

Budova bude podle dřívějšího vyjádření mluvčí NPÚ Jany Tiché otevřena veřejnosti v rámci kulturních či vzdělávacích akcí. Kromě toho ústav předpokládá, že do části areálu přenese své sídlo. O možném využití jedná NPÚ také s Pražským filharmonickým sborem a v úvahu připadá i využití ministerstva zemědělství.

Podle náměstka ministra kultury pro řízení sekce kulturního dědictví Vlastislava Ourody by budovu mohly využívat nejen příspěvkové organizace jeho úřadu, ale i dalších resortů. Rekonstrukce Invalidovny by mohla podle některých oslovených odborníků v případě generální opravy stát až 2,5 miliardy korun.

Invalidovna dříve patřila armádě, byly v ní i archivy dalších institucí, ale po poničení povodní a přestěhování archivů armáda objekt označila za nepotřebný. Areál je kulturní památkou a je na seznamu objektů, které by stát chtěl prohlásit za národní kulturní památky.

Čtěte také: Památkáři podali žádost o pražskou Invalidovnu