Na Pražský hrad se vracíte potřetí. Co vás přimělo k tomu, že jste na nabídku kancléře Vratislava Mynáře kývl?
Pan kancléř mě oslovil s tím, že protokol perfektně funguje, není v žádném rozvratu, pracují v něm lidé, které znám dlouho, nicméně po neplánovaném odchodu stávajícího ředitele, by si přál, abych pomohl se stabilizací tohoto odboru.

Více o změně v čele protokolu: Sklenář míří od Číňanů na Hrad, nahradí Forejta

Překvapilo vás, že Jindřich Forejt, který byl uznávaný profesionál, tak kvapně skončil?

S Jindrou se znám déle než dvacet let. Přivedl jsem ho jako svého stážistu na Hrad v roce 2002. Zpovzdálí jsem pozoroval tu mediální vřavu kolem něj, věděl jsem, že má zdravotní problémy a je pod enormním tlakem. Jeho rezignace mě proto příliš nepřekvapila.

Ani pro vás to ale asi nebylo snadné rozhodování. Loni na jaře jste z Hradu odešel do čínského gigantu CEFC, vypadalo to na lukrativní pozici. Ta práce nebyla zajímavá?
Pan kancléř mě oslovil s tím, že pan prezident, kterého si velmi vážím a mám ho lidsky rád, by stál o mou pomoc. Na to nelze říci ne.

Byla to u Číňanů zajímavá životní zkušenost?
Velmi a doufám, že se tam dříve nebo později vrátím.

Čtěte o pohledu Deníku: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Příští rok bude z vašeho pohledu enormně náročný. Nejvíce se teď mluví o cestě Miloše Zemana do USA, eventuálně o návštěvě Donalda Trumpa v Česku. Zažil jste srovnatelné výzvy?

V Bílém domě jsem byl několikrát s prezidentem Havlem a v Praze jsem zažil návštěvy svatého otce, japonského císaře, britské královny, takže těch zkušeností mám poměrně dost. Návštěva Bílého domu, která se už začíná připravovat a s panem Kmoníčkem jsem již o ní mluvil, je ovšem velmi důležitá a podle toho se k ní stavíme.

Pokud by se Ivana Trumpová Zelníčková stala velvyslankyní USA v ČR, mohla by se Praha stát jakousi středoevropskou Paříží, kde si dávají dostaveníčko světové celebrity?
Nepřísluší mi komentovat diplomatické záležitosti, ale pochopitelně ty věci dlouhodobě sleduji, a pokud by paní Trumpová do Prahy přijela, bylo by to velmi ku prospěchu česko-amerických vztahů.