Drama kolem hledání nového ředitele veřejnoprávní televize by zklidnění situace asi nepomohlo. Jenže podle kalendáře zapadá právě do období vrcholící kampaně. Petru Dvořákovi vyprší šestiletý mandát koncem září. Výběr ženy či muže, který má vliv nejen na veřejné mínění, ale také na téměř sedmimiliardový rozpočet, by se mohl zvrtnout v lítý boj mezi politickými stranami. Proto Rada České televize, konkrétně její čtyři členové Jan Bednář, Jiří Závozda, Jaroslav Dědič a Richard Hindls přišli s návrhem harmonogramu výběru generálního ředitele, který ho posouvá z podzimního na jarní termín. Měl by být schválen na schůzi rady 15. února.

„Kdyby se volba odehrála na samém konci mandátu a nikdo by nebyl zvolen, televizi by musel řídit pověřený ředitel, což by bylo provizorní řešení, které vždy vede k zastavení projektů apod. Jsme přesvědčeni, že pokud bude zvolen nový ředitel, musí mít minimálně tři měsíce na seznámení se situací před nástupem do funkce. I ten stávající, pokud by uspěl, má právo vědět dopředu, že pokračuje," zdůvodnil pro Deník záměr rady její člen Jiří Závozda, bývalý šéfredaktor zpravodajství TV Prima.

Zdůraznil přitom, že jde výlučně o stanovisko rady, do něhož nijak nezasahovala ČT ani politici. Dodal, že sám Petr Dvořák o záměru rady ještě neví. Na dotaz Deníku Dvořák nereagoval.

Oligarchie ČSSD jede jako namazaný stroj, tvrdí Babiš

Chystaná jarní volba, v níž má velkou šanci na obhajobu mandátu právě Dvořák, který do ČT přišel z TV Nova a původně byl součástí vedení Kellnerovy skupiny PPF, ovšem nebyla novinkou pro předsedu ANO Andreje Babiše. A nebyl z ní nijak nadšen: „Vím o tom, oligarchie ČSSD jede jako namazaný stroj," napsal v sms. Tomu ale odporuje vyjádření člena příslušného sněmovního výboru a volebního manažera ČSSD Jana Birkeho, který byl informací zaskočen. „Já to slyším úplně poprvé. Nedávno jsem v jiné souvislosti hovořil s panem Dvořákem a slovem se nezmínil, že by se volba neměla konat v řádném termínu, tedy na podzim." Na otázku, zda posunutí termínu stojí za úvahu, Birke odvětil: „Média sehrají v kampani určitě klíčovou roli, takže kvůli stabilizaci situace podobná úvaha jistě na místě je."

Přečtěte si: ČT chce po Novákovi i kanceláři prezidenta omluvu. Drzost, říká Ovčáček

Poslankyně Nina Nováková (TOP 09), která je též členkou mediálního výboru, je skeptičtější: „Domnívám se, že zpolitizován bude i jarní výběr ředitele ČT. Samozřejmě mnozí budou mít pocit, že současné složení rady je zvlášť příznivé pro ředitele Dvořáka. Fakt je, že jeho případný protikandidát bude handicapován krátkou dobou pro přípravu projektu, případně uspořádání vlastních poměrů, aby nebyl ve střetu zájmů."

Česká televize jako poskytovatel veřejnoprávní služby nemá snadné postavení. Politici z různých stran jí dávají za vinu, že její zpravodajství a publicistika nejsou vyvážené. Prezident Miloš Zeman například odmítá chodit do Otázek Václava Moravce, předseda jeho bývalé Strany práv občanů Jan Veleba chtěl zákonem omezit výši a skladbu koncesionářských poplatků i změnit poměr připravovaných pořadů ve prospěch regionálních studií. Za neobjektivní mají vysílání ČTi někteří poslanci ANO, KSČM a ČSSD.

Postup při volbě generálního ředitele České televizeZdroj: DENÍK

Poslanec ANO a předseda mediálního výboru Martin Komárek inicioval novelu zákona o ČT. Podle něj má eliminovat vliv politiků na nejdůležitější veřejnoprávní médium. Jeho předloha říká, že v radě by měl zasedat zástupce každé parlamentní strany, ale kromě nich by v ní bylo dalších 22 vyslanců různých významných institucí a spolků – například Akademie věd, Hospodářské komory či církve. Jejich funkce by byly čestné na rozdíl od členství v pětičlenné správní radě, která by rozhodovala o hospodaření České televize. „Nechápu, jak se vůbec vážně může řešit zákon, který obchází parlamentní demokracii a jehož součástí by mělo být, že nikým nevolení moudří a čestní vyvolí ze svého středu ty nejmoudřejší a ti budou rozhodovat o České televizi," zkritizoval Komárkův podnět Jiří Závozda.

Nenechte si ujít: V Čechách a na Vysočině hrozí počátkem týdne ledovka