Na magistrátu být musel, aby s dojednanou magistrátní koalicí, která má těsnou většinu jediného hlasu, hlasoval o novém vedení metropole. Mimo jiné tedy podpořil pražskou lídryni hnutí ANO, novou primátorku Adrianu Krnáčovou.

A na Praze 4 také, aby nepropásl svou hvězdnou chvíli: volbu starosty nejlidnatější městské části Prahy. Štěpánek se jím stal po víc jak dvanácti letech v komunální politice.

Časovou tíseň měli i jeho kolegové z Prahy 8, ustavující zastupitelstvo tam začínalo pro změnu ve 13 hodin. A tak nebylo žádným překvapením, když krátce po zahájení středeční schůze na magistrátu Štěpánek vystoupil a řekl: „Navrhuji přerušení dnešního jednání do 18. hodiny."

Pak sedl na kolo, kterému dal přednost před autem a hromadnou dopravou, jejíž zlevnění v Praze prosazuje, a pospíchal na radnici v Táborské ulici.

Štěpánkovi natruc?

Hlavně to všechno stihnout! „Zastupitelstvo mohlo být v pátek a byl by klid. Ale udělal to pan Hudeček, Petru Štěpánkovi natruc za to, že podpořil hnutí ANO," znělo z koaličních lavic. Kolegové bývalého primátora naopak hájili.

„My tuto kolizi nezapříčinili. Čekali jsme na rozhodnutí soudů, pan primátor pak vyhlásil termín. Teprve pak byl stanoven na Praze 4," říkal dosluhující radní Lukáš Manhart, podle něhož u nových zastupitelů došlo ke „kolizi priorit."

„Celý aparát magistrátu tady bude muset být celou noc. To nejsou malé peníze," zlobil se pak další bývalý primátor a v současnosti nejstarší zastupitel hlavního města vůbec Bohuslav Svoboda, jehož kolegyně z ODS a Prahy 2 Alexandra Udženija navrhovala přerušení schůze jen do 13.30 hodin. „Až do šesté večerní, to je nehoráznost," poznamenal Svoboda.

Předem zřejmý výsledek

Byť se hned první jednání protáhlo, jeho výsledek byl díky koaliční smlouvě dohodnuté už téměř před dvěma týdny zřejmý předem: během dlouhé přestávky tak bylo možno v zasedacím sále postřehnout třeba Matěje Stropnického, kterak stojí na lavici a pózuje fotografům, jakožto budoucí radní pro územní rozvoj.

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (uskupení Strany zelených, KDU-ČSL a Starostů a nezávislých) bude mít v 65členném zastupitelstvu 33 křesel a tedy křehkou většinu jediného hlasu. Primátorkou je Adriana Krnáčová. Hnutí ANO má čtyři radní, zbylé formace po třech.

Krnáčová byla primátorkou zvolena krátce po 19. hodině: pro hlasovalo očekávaných 33 zastupitelů, 27 bylo proti, zdrželo se sedm.

Bez představení se

Ještě před jejím zvolením vzbudilo v sálu vášně, že se Krnáčová jako kandidátka na primátorku nepředstavila.

„Já jsem vás, paní kolegyně, viděla dvakrát v životě na oficiálním jednání," uvedla Alexandra Udženija s tím, že vůbec netuší, co od Krnáčové čekat. „Asi to u vás tak funguje, že vy to prostě uděláte," poznamenala pak v narážce na předvolební slogan hnutí ANO.

Rozohnil se i Bohuslav Svoboda: „Je to pohrdání námi všemi. Je to neschopnost cokoli říci." Nezávislá zastupitelka a odcházející radní za TOP 09 to dokonce označila za „návrat do časů ÚV KSČ."

Odcházejí primátor Tomáš Hudeček pak vyjmenoval další členy koalice, kteří zasedli v radách městských částí a také podle něho příliš hovorní nebyli. To mu ale za koalici vrátil Matěj Stropnický, když poznamenal, že ani Vladislava Hujová z TOP 09, staronová starostka Prahy 3, toho na nedávném ustavujícím zastupitelstvu o sobě moc neřekla.

Častá agenda: doprava

Pak už mělo zastupitelstvo klidnější průběh. Nové vedení Prahy ale klidné časy nečekají. Častým úkolem pro něho bude to, s čím se potýkalo ve středu: hlavně to stihnout. Stojí před ním třeba otevření tunelu Blanka. „Je jasné, že původně plánovaný termín 4. prosinec, kdy má svátek Blanka, se nestihne, v tuto chvíli to vypadá na duben příštího roku," řekl zastupitel z Prahy 7 a tamní nový místostarosta Ondřej Mirovský.

Dopravní témata budou vůbec častou agendou: Praha má na jaře příštího roku otevřít prodlouženou trasu metra A do Motola. V roce 2017 chce začít stavět linku metra D.

Trojkoalice bude tlačit na radního pro dopravu Petra Dolínka kvůli prosazení jednoho z hlavních předvolebních taháků: zlevnění roční předplatné jízdenky MHD o tisíc korun tak, aby Pražané mohli jezdit denně za desetikorunu. A s dopravou souvisí i nalezení nástupce nebo prodloužení platnosti Opencard.

Pochvala Pirátům

V kuloárech se tak už ve středu čile diskutovalo o tom, kdo koalici zajistí, aby se neopírala jen o těsnou většinu jediného hlasu. Adriana Krnáčová vysekla pochvalu Pirátům. Jejich lídr Jakub Michálek na zastupitelstvu zopakoval podmínku, že Piráti nepodpoří koalici, ve které zasednou komunisté nebo ČSSD.

Jinými slovy: členy koalice nebudou. Krnáčové ale připomněl některé předvolební sliby: například ten, že dosud neveřejná jednání rady budou přenášená na internetu. V tomto a některých jiných bodech ji prý Piráti rádi podpoří.

A předsedkyně klubu zastupitelů ODS Alexandra Udženija si zase všimla, že v prvním středečním hlasování, o odložení schůze na 18. hodinu, to nebyli Piráti, ale zastupitelé za KSČM, kteří podpořili novou koalici.

I mezi jejími členy tak bylo možno „mimo záznam" zaslechnout, že novému vedení Prahy dávají „půl roku, maximálně rok". Krnáčová naopak hýří sebevědomím: koalice podle ní není křehká, hlasováním byla prý naopak upevněna.

Kdo povede PrahuANO:
Adriana Krnáčová (primátorka): boj s korupcí, veřejná správa a legislativa
Eva Kislingerová (náměstkyně primátorky): finance a rozpočet
Michal Hašek: majetek a majetkové podíly firem
Libor Hadrava: bezpečnost
Radek Lacko: zdravotnictví a bydlení

Trojkoalice:
Matěj Stropnický (Strana zelených, náměstek primátorky): územní plán a rozvoj
Jana Plamínková (Starostové a nezávislí): životní prostředí a infrastruktura
Jan Wolf (KDU-ČSL): kultura a památková péče

ČSSD:
Petr Dolínek (náměstek primátorky): doprava a evropské fondy
Irena Ropková: školství a sociální politika
Hana Nováková: sport a volný čas

Čtěte také: Krnáčová: Křehká koalice v Praze? Nebojím se, spolupracujeme i s Piráty