Zájem Pražanů o nové přívozy přes Vltavu neuvadá. Počet přepravených pasažérů na nových linkách P4 a P5 se blíží padesáti tisícům a provozovatel proto připravuje další novinky.

„Zájem předčil naše očekávání, na začátku jsme počítali se zhruba třetinovým množstvím cestujících, což by odpovídalo asi čtyřem stům osob za den,“ uvedl Štěpán Rusňák, výkonný ředitel První všeobecné člunovací společnosti (PVČS), která provoz lodí zajišťuje.

Již tento víkend se očekává přepravení padesátitisícího pasažéra. Radnice městských částí Praha 1, 2 a 5 spolu s PVČS chystají pro šťastlivce speciální odměnu.

Školácinahradili rybáře

Kdo nové přívozy nejvíce využívá? Zejména ranní linky vyplouvající v 8 hodin si Pražané oblíbili pro cesty do zaměstnání. Dále se ukázalo, že přívoz P4 převáží zejména rodiče s dětmi v odpoledních hodinách na Dětský ostrov a přívoz P5 sloužil o prázdninách nejvíce rybářům a obyvatelům kempu na Císařské louce. Ty pak po zahájení školního roku nahradily děti mířící do škol.

Cestující už si také zvykají na vystupování na konečných zastávkách. Zpočátku Pražané přívozy považovali za okružní a na konečných se zdráhali lodě opustit, což omezovalo jejich kapacitu při zpáteční cestě a působilo zpožďování spojů. Intervaly přívozu P5 byly z tohoto důvodu prodlouženy na celou hodinu.

Provozovatel má v úmyslu novou službu dále zdokonalovat. Počátkem září byl zřízen nový přístup na Dětském ostrově, kde se nyní do lodí nastupuje přes dětské hřiště a chystají se i další úpravy. V příštím roce se plánuje zřízení nového přístaviště u Národního divadla pro přívoz P4, linka P5 by mohla nově stavit u botelu Vodník na smíchovském břehu.

Šestka spojí Modřany s Chuchlí

V červenci příštího roku se pak předpokládá zřízení nového přívozu P6, který spojí Modřany s Velkou Chuchlí. „Přislíben je už delší dobu, nyní je v jednání a záleží na dohodě městských částí. V minulosti už zde toto spojení existovalo, kvůli výstavbě modřanského jezu ale přestalo fungovat. Na modřanském břehu vyrůstá nový freestyle park, takže sem bude směřovat daleko více Pražanů,“ domnívá se Rusňák.

Městská část Praha 12 projekt dle vyjádření místostarostky Hany Jandové (SNK) vítá. „Je to velmi přínosné, přívoz dočasně nahradí lávku, o jejíž vybudování zde usilujeme. Navíc se v místě budují nové cyklostezky, takže možnosti lokality se ještě zvýší,“ prohlašuje.

V letošním roce budou přívozy cestujícím sloužit do závěru plavební sezony, tedy do konce října. Vltavu začnou znovu brázdit počátkem dubna.