V současné době fungují zóny na Praze 1, 2, 3, 7 a 16. „Nový informační systém má být schopen registrovat všechna parkovací oprávnění a parkovací relace na všech dostupných platebních nástrojích. V projektu je počítáno s novými technologiemi výběru parkovného i systému kontroly," píše se v materiálu.

Jak přesně má systém fungovat, však není v dokumentu uvedeno. Podle dřívějších vyjádření vedení města by ale například nemuseli lidé chodit každý rok kvůli nové parkovací kartě na danou radnici, ale vše by vyřešili online z domova.

Celkové náklady infosystému by se měly podle materiálu vyšplhat až na 42,66 milionu korun. Nyní schválená částka má pokrýt dokončení vytvoření systému.

První zóny v roce 1996

Zóny měly být nově od 1. dubna postupně zaváděny na Praze 4, 5, 6, 8 a 9. Praha ale nakonec od záměru ustoupila. První parkovací zóny v metropoli se objevily v roce 1996 v Praze 1 na pravém břehu.

V současné době vedle Prahy 1 fungují i na Praze 2, 3, 7 a 16. V těchto městských částech bude zatím platit původní režim parkovaní, sjednocení s nově zřízenými zónami se uskuteční asi za dva roky.

Čtěte také: Modré zóny nebudou v Praze 12, návštěvnické zamítly Praha 6 a 9