Pozor, hrozí nebezpečí povodně! Upozornění na to, že v okolí Rokytky a Botiče už není bezpečno, nově může přijít prostřednictvím mobilního telefonu. Magistrát totiž nechal vytvořit speciální aplikaci. Ta shromažďuje informace o stavu vody v Botiči a v Rokytce, tedy o dvou tocích, které v letech 2002 a 2013 výrazně zvedly své hladiny a zapříčinily řadu škod.

Ilustrační foto.
Praha zlepší ochranu proti povodním, opraví měřicí stanice

„Aplikace přehlednou formou zobrazuje aktuální data z osmi stanic, a to nejen na území hlavního města, ale i ve Středočeském kraji," okomentovala radní pro životní prostředí Jana Plamínková.
S novou službou tak uživatel dostane do mobilního zařízení aktuální informace o průtoku, stavu toku či místní teplotě. Kromě toho mu jsou k dispozici grafy či historie měření. Nastavit si také může upozornění na okamžik, kdy údaje překročí určitou hranici. Aplikace tak umí varovat, že se blíží nebezpečí.

Aplikace není všechno 

Rokytka a Botič dala v minulosti zabrat například Praze 10. Ta aplikaci vítá. „Určitě je to užitečné, jako cokoliv jiného co může zabránit škodám z povodní," uvedl mluvčí desáté městské části Vít Novák. Využívání této aplikace ale rozhodně není to jediné, co Praha 10 pro svou bezpečnost dělá. „Její sledování kombinujeme s kontrolou dat od Českého hydrometeorologického ústavu," dodal Novák s tím, že se ale radnice neomezuje pouze na digitální údaje.

„Při povodních v roce 2013 totiž digitální měření selhalo, i proto jsme na toku Botiče instalovali tři měrné latě, podle kterých i laik lehce idenfitikuje nebezpečí," vysvětlil mluvčí. O prospěšnosti aplikace mluví i odborníci na vodní toky z Lesů hlavního města Prahy (LHMP). „Je užitečná, ale samozřejmě se na ni nedá bezmezně spoléhat, primární je dodržování zákonných omezení v zátopových územích a s rozumem přistupovat k aktivitám, které zde probíhají," uvedla mluvčí LHMP Petra Fišerová.

Pražské vodárenské věže - Stál jsem před otázkou, jak budou věže v galerii řazeny za sebou. Podle abecedy nebo podle umístění ve městě? Nakonec zvítězil systém "od nejstarší k nejmladší".
Praha neperlivá: vydejte se za tajemstvím pražských vodárenských věží

Nebezpečí vodních toků 

Povodí Botiče a Rokytky projevilo svou nebezpečnost zejména při povodních v roce 2013. Náklady na obnovu škod se vyšplhaly do řádu desítek milionů korun. Z vodohospodářského hlediska jsou povodí těchto toků totiž značně nevyzpytatelná.

„Je to dané zejména rozkolísaností průtoků, velkou rychlostí nástupu povodně, tlakem majitelů okolních pozemků na jejich stavební využití a špatným hospodařením s dešťovými vodami staveb v povodí," vysvětlila Fišerová z LHMP.

Lesníci letos na jaře vysázejí přes 133 nových stromů. Nejvíce v Běchovicích, Hodkovičkách a také v Chuchli. Ilustrační foto.
Žádná betonová džungle. V Praze vyroste nový les

Lesy hlavního města tak kromě jiných aktivit plánují v druhé polovině dubna protipovodňové cvičení Botič 2017. Účastníci ochrany před povodněmi tak budou trénovat zejména přenos informací o povodňové situaci mezi sebou.