Podle oficiálních údajů žije v Praze 1500 bezdomovců, kteří využívají sociální služby. Podle odhadů jich může být i dvojnásobek.

Volná místa nabízí také loď Hermes, která na zimní měsíce zprovoznila svou záložní kapacitu. „Na lodi jsou služby poskytovány zdarma bez dvacetikorunového poplatku. Návštěvnost všech zařízení každodenně monitorujeme a prostřednictvím dispečinku koordinujeme, aby všichni zájemci mohli přečkat noc v klidu a teple. V současné době máme dostatek volných míst," uvedl ředitel CSSP Tomáš Ján.

Lidé bez přístřeší v poslední době častěji trpí virózami a chřipkami. „Zajistili jsme pro nemocné léky s dlouhodobějším účinkem, a to z důvodů, že klienti nejsou schopni užívat léky pravidelně," doplnila zástupkyně ředitele CSSP Ludmila Tomešová.

Osoby, které mají vši nebo blechy

V zimě mohou bezdomovci využít kromě 500 míst v celoročně provozovaných noclehárnách 184 míst v noclehárnách otevřených přes zimu, 50 míst navíc na lodi Hermes a 130 míst v denních centrech otevřených přes noc. Postaráno je i o osoby podnapilé či lidi, kteří mají vši nebo blechy. Už od minulé zimy jsou sváženy do nočního centra v ulici U Bulhara poblíž hlavního nádraží.

Na zimních opatřeních na pomoc lidem bez domova spolupracují Armáda spásy, organizace Naděje, Arcidiecézní charita Praha a CSSP, které zároveň jednotlivé služby koordinuje. Minulou zimu Praha zaplatila za zimní opatření 10,8 milionu korun.

Čtěte také: Praha 5 má vytipována tři místa pro centrum pro bezdomovce