„Zážitek z cyklojízdy potěší všechny účastníky, ale i obyvatele ulic jinak zatížených automobilovým provozem, které utichnou. Cyklojízda je nevšední projížďkou pro celou rodinu, společenskou událostí, ale i oslavou svobodného pohybu po městě a protestem proti tomu, jak málo se staráme o veřejný prostor," říká za organizátory Václav Mucala z iniciativy Auto*Mat. „Na cyklojízdu jsou zváni všichni, kdo by si chtěli cestování po Praze na kole třeba jen vyzkoušet," dodává.

Organizátoři očekávají při hezkém počasí až deset tisíc účastníků. Cyklojízda se koná pod záštitou radní hlavního města Aleksandry Udženije (ODS) a místostarosty Prahy 3 Ondřeje Ruta (SZ).

V jedné z opuštěných hal nákladového nádraží, které bylo nedávno prohlášeno za kulturní památku, je na odpoledne a večer připraven program s koncertem Please the Trees. Zájemci se mohou přímo u stánku Auto*Matu registrovat do kampaně Do práce na kole. 

Účastníci cyklojízdy si mohou vzít pestré masky či kostýmy pro rozveselení okolí. Jedenáct kilometrů dlouhou trasu zajišťuje vedle desítek dobrovolníků také dopravní policie. Tempo jízdy je přizpůsobeno i méně zdatným cyklistům. Jednáse hlavně o společenskou akci nikoliv o závod. 

Velké jarní a podzimní cyklojízdy jsou největší událostí svého druhu v České republice. V roce 2011 se Velké jarní cyklojízdy zúčastnilo 8 tisíc lidí.