Médiím to řekla Ludmila Tomešová z Centra sociálních služeb Praha (CSS). Už od počátku prosince rozdává magistrát mezi bezdomovce teplý čaj a polévku. Stav nouze už vyhlásila například centra Armády spásy.

„Byl vyhlášen první stupeň mimořádných opatření s platností od soboty. To znamená, že loď Hermes bude zdarma, také zde budeme tolerovat minimální hranici alkoholu," uvedla Tomešová. Až se naplní magistrátní noclehárna na lodi Hermes, kde v noci na dnešek přespávalo 158 lidí a kapacita je 233, otevřou neziskové organizace svá denní centra i v noci.

Související: Bezdomovcům pomohou stany, ale také provizorní přístřešky

První stupeň mimořádných opatření vyhlašuje magistrát tehdy, když předpověď na nejbližší tři po sobě jdoucí noci hlásí minus pět stupňů. V Praze by mohla rtuť teploměru spadnout až k minus devíti stupňům.

Lidé spí i na židlích

„Pro lidi na ulici nehraje takovou roli, jestli je minus dva nebo pět, prostě jim je zima. Proto jsme otevřeli v krizovém režimu už tento týden," řekla mluvčí Armády spásy Pavla Vopeláková. Nouzový nebo krizový režim zde znamená, že lidé, na které se nedostalo lůžko v noclehárně, mohou přenocovat v teple denního centra na židli. „Už 103 lidí přečkalo noc v nouzovém zimním režimu, to znamená v jídelně na židlích," uvedla Vopeláková. Centra Armády spásy – to je více než sto lůžek v azylovém domě a dalších téměř 60 v noclehárně, jsou už nyní stoprocentně vytížené.

Výrazný nárůst klientů zaznamenalo i sociální středisko Naděje u křižovatky U Bulhara. Jestliže v říjnu chodilo do denního centra v průměru 300 lidí, nyní už jich je 400 denně. „Je to stoprocentní naplnění," řekla Petra Lakatošová z Naděje.

Dvě fáze mimořádných opatření

Mimořádná opatření se vyhlašují ve dvou fázích. Druhý stupeň mimořádných opatření nastane, když teplota klesne pod minus deset. Pak budou nepřetržitě otevřeny všechny dostupné noclehárny a nízkoprahová centra. Pokud ani to nebude stačit, postaví město vyhřívané stany na Rohanském ostrově nebo U Bulhara.

V Praze žije podle některých odhadů kolem 4000 bezdomovců, město jim může nabídnout necelou tisícovku lůžek.

Situaci komplikuje i to, že město nakonec letos nestihne koupit kontejnery pro bezdomovce, které plánovalo pořídit již na tuto sezónu. Výběrové řízení se zkomplikovalo. Kontejnery tak budou k dispozici zřejmě až na příští sezonu, řekl náměstek primátora Ivan Kabický (ODS).