Soutěž Přívětivý úřad se konala již podruhé – loňský ročník totiž sklidil příznivý ohlas. „Mapuje stav přívětivosti a otevřenosti obecních a městských úřadů vůči občanům a jejich potřebám,“ vysvětlila za pořádající ministerstvo Martina Němcová.

Nejlepší webové stránky mezi samosprávnými celky v hlavním městě má např. Praha 8
Nejlepší webové stránky v Praze mají Praha 8 a Kunratice

Letos se přihlásilo celkem 165 obcí

Organizátoři ovšem sami nezkoumají, jak se jednotlivé radnice jak lidem chovají. Na sklonku února rozeslali elektronický dotazník – a bylo na každé radnici, zda se dobrovolně zapojí a odešle odpovědi. „V letošním roce se přihlásilo celkem 165 obcí a měst s rozšířenou působností,“ konstatovala za ministerstvo Lucie Nováková.

Náměstek ministra pověřený řízením sekce veřejné správy Petr Mlsna uvedl, že základní hodnocenou kategorií je poskytování nadstandardních služeb – či běžných služeb v nadstandardní kvalitě. „Oceňujeme především snahu představitelů obecních a městských úřadů o zvyšování přívětivosti, a to i nad rámec jejich povinností,“ konstatoval. Ocenil, že těm nejlepším radnicím se skutečně daří zvyšovat laťku a posouvat hranice toho, co je obecně považováno za standardní přístup úřadu k občanům.