Po roce volili pacienti z celé republiky tu nejlepší nemocnici. Ankety neziskové organizace HealthCare Institute se zúčastnilo 13 500 respondentů v produktivním věku a měli minimálně středoškolské vzdělání.

Hodnotila se nejen péče lékařů a sester, vybavenost nebo kvalita stravy. Body se udělovaly i v kategorii finančního zdraví nebo spokojenosti zaměstnanců zdravotnických zařízení.

Vede Mediterra

Nejspokojenější jsou pacienti v rehabilitační klinice společnosti Mediterra na Malvazinkách v Praze 5, kde se nedávno po operaci kyčle zotavoval i prezident Václav Klaus. A to natolik, že se zdravotnické zařízení stalo druhým nejlépe hodnoceným v celé republice.

Zmíněná zotavovna Václava Klause ale na vavřínech usnout nehodlá a hodnocení pacientů bere jako výzvu. „Budeme se snažit o další zkvalitňování našich služeb. V současné době připravujeme například připojení na internet téměř do všech pokojů pro pacienty,“ sdělila Deníku jednatelka společnosti Helena Rögnerová.

Další nemocnice v první desítce

Spokojeni mohou být ale i ve Všeobecné fakultní nemocnici. V hodnocení fakultních nemocnic získala místo druhé a v tvrdé konkurenci všech zdravotnických zařízení, kde se hodnotila jak spokojenost pacientů, tak personálu a i finanční stabilita, vybojovala místo páté. „Samozřejmě máme velkou radost. V současnosti jsou k dispozici detailní výsledky průzkumu. Nedostatky se budeme snažit odstranit, a služby, s kterými byli respondenti spokojeni, budeme neustále zlepšovat,“ sdělila Deníku tisková mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Petra Pekařová.

Nemenší radost měla i Nemocnice Na Homolce, pro kterou byl tento rok obzvláště úspěšným. V srpnu obhájila podruhé mezinárodní certifikát služeb, kterým se prozatím mohou pyšnit jen dvě nemocnice v zemi – Ústřední vojenská nemocnice a právě Nemocnice Na Homolce.

Chybí sestry

„Kvalita zdravotní péče, bezpečnost jejího poskytování a předcházení možným rizikům s tím souvisejícím je v této nemocnici prvořadým cílem,“ uvedl ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý. I přes získaná ocenění se ale pražská zdravotnická zařízení potýkají s řadou problémů.

Tím nejzávažnějším je kritický nedostatek zdravotních sester, pro který už musejí některá zdravotnická zařízení omezovat provoz. V Praze schází odborný zdravotnický personál zejména na dětských odděleních, jednotkách intenzivní péče nebo na anesteziologicko-resuscitačních odděleních.

Ministerstvo zdravotnictví proto plánuje přijmout posily z Vietnamu.