Maso z Argentiny a omáčka z Prahy. To je kombinace, která nejvíc zachutnala porotě na letošním Mistrovství ve vaření svíčkové. Jeho čtrnáctý ročník proběhl v sobotu na zámku Červený Hrádek na Chomutovsku.

Obyčejná svíčková z jídelního lístku

Tradičního kulinářského klání se letos zúčastnilo čtrnáct kuchařů, amatérů i profesionálů. Porota, které předsedal bavič a gurmán Petr Novotný a v níž zasedali i dva špičkoví profesionálové, hodnotila nejen chuť, ale i konzistenci masa či to, jako porce vypadá. Nakonec jako nejlepší vyhodnotila svíčkovou Petra Siváka z Prahy.

Jak kuchař z pražské restaurace přiznal, s omáčkou se moc nemazlil. „V pátek máme v restauraci v menu svíčkovou, takže jsem ji jen nabral z navařeného kastrolu a přivezl sem,“ usmíval se po vyhlášení výsledků. Maso ale bylo kvalitní – z Argentiny.

Soutěže se Petr Sivák zúčastnil poprvé, dozvěděl se o ní na kuchařském webu. „Říkal jsem si, že když budu do desátého místa, bude to dobré,“ prozradil. Jako odměnu získal třítisícový šek na nákup v hypermarketu Globus, který byl sponzorem akce. Šeky na dva a jeden tisíc pak dostali kuchařky na druhém a třetím místě.

Fakt, že vyhrála v podstatě obyčejná svíčková z jídelního lístku, jakoby potvrzoval slova Petra Novotného. Ten letošní ročník prohlásil za sice organizačně zdařilý, ale kuchařsky slabší oproti jiným. Byť to vzápětí trochu zlehčil. „Říkám to hlavně proto, abych si nechal prostor pro chválu v příštím ročníku,“ dodal se smíchem bavič.

47 knedlíků za třicet minut

V následné soutěži jedlíků potvrdil pověst favorita několikanásobný vítěz této disciplíny Jan Žíla. Místní jedlík spořádal během soutěžní půlhodiny 47 houskových knedlíků. Vloni jich sice snědl stejné množství, ale za dvojnásobnou dobu. Žíla drží i rekord soutěže, který je 57 knedlíků. Díky svému apetitu si vysloužil stejnou odměnu, jako vítězný kuchař.

Místní jedlík měl mezi návštěvníky akce své fanoušky, kteří přinesli i transparent s nápisem „Ve svíčkové velká síla… vyhraje náš Honza Žíla“. Z těch si střílel moderátor celého odpoledne Martin Zounar, protože sám měl mezi soutěžícími jiného favorita.

Součástí akce byl i hudební program, o který se postarala kapela Makovec, a občerstvení – samozřejmě hlavně svíčková.