Pestrá nabídka v metropoli totiž láká k předvánočním nákupům, ale i k obdivování doprovodného programu či vánoční výzdoby nejen davy Pražanů, ale také návštěvníky hlavního města z dalších regionů i z ciziny. „A Praha v předvánočním období také působí jako velký magnet, který přitahuje nekalé živly (a především zloděje) z širokého okolí," varoval Beránek.

Právě tohle si policisté uvědomují, a tak nachystali rozsáhlá bezpečnostní opatření. Na rizikových místech bude výrazně posílen výkon hlídkové služby – a ani v případě, že nebudou vidět uniformy, to neznamená, že policie není v akci: rovněž policistů v civilu a kriminalistů bude v terénu víc.

Obezřetnost se vyplatí

„V rámci preventivně informační kampaně s názvem Obezřetnost se vyplatí budou pražští policisté také upozorňovat návštěvníky supermarketů společnosti Ahold na časté chyby, které nahrávají zlodějům," poznamenal Beránek.

Na to, jak předcházet krádežím, se nicméně vyplatí myslet kdekoli a kdykoli. Ostražitost je na místě zvláště při návštěvě mít s velkým pohybem osob (a zejména turistů). Riziko může hrozit třeba na vánočních trzích, stejně jako ve velkých nákupních centrech i na jejich parkovištích. Také v restauracích a provozovnách rychlého občerstvení.

A rovněž ve šrumci dopravního ruchu, ať už jde o významné dopravní uzly v centrální části Prahy, nebo prostředky hromadné dopravy (přeplněné zastávky a nástupiště metra nevyjímaje). Základní doporučení zní: vyhýbat se tlačenici a dávat si pozor na své věci.