Počítače po celém světě od pátku napadá tzv. ransomware, což je škodlivý software, který zabraňuje přístupu k počítači, který je infikován, a jenž vyžaduje zaplacení výkupného (anglicky ransom) za zpřístupnění počítače. Software WannaCry rychle zablokuje počítačová data a za jejich odblokování požaduje platbu ve virtuální měně bitcoin, která je obtížně sledovatelná.

Muž v poutech. Ilustrační foto.
Soud odročil jednání o vydání údajného ruského hackera

Na NBÚ se zatím obrátil jediný subjekt

„Nikdo ze subjektů státní správy ani z komerční sféry spadající pod NBÚ, což jsou systémy důležité pro chod státu, tedy kritická informační infrastruktura, se nám zatím neozval, že by měl tento problém," řekl už dříve mluvčí Národního bezpečnostního úřadu Radek Holý. Tyto subjekty mají podle něj v případě napadení povinnost se hlásit NBÚ. „Takže si myslíme, že u nás ještě nic takového nenastalo," podotkl Holý.

Na NBÚ se zatím obrátil jediný subjekt, který pod něj ale nespadá. „Tomu se věnujeme a zjišťujeme, jestli je to opravdu tento útok, který řeší. Jde o profesní organizaci, není to státní správa ani žádný podstatný komerční subjekt," dodal mluvčí. Název organizace neuvedl.

Generál Petr Pavel na konferenci Stratcom
V Praze začíná bezpečnostní konference. Řešit bude ruské ovlivňování voleb


Virus napadá jen počítače s operačním systémem Windows, zejména ty se systémem Windows XP, který už firma Microsoft nepodporuje. Aktuální systém Windows 10 zasažen není. Podle jednoho bezpečnostního experta byly nejvíce zasaženy Rusko a Indie, protože se tam stále hodně používá právě systém Windows XP.