Na tři nejlépe hodnocené návrhy čeká finanční odměna a nejlepších pět návrhů bude zařazeno do veřejné diskuze. Soutěž podle radnice navazuje na nedávné setkání odborné veřejnosti, připomínky od občanů městské části, průzkumy veřejného mínění 
a další dlouhodobé analýzy tohoto prostoru.

„Celá oblast zůstává ve stavu provizoria a neexistuje žádný plán, jak to změnit. Protože důsledky dopadají nejvíce na občany Prahy 7, rozhodli jsme se převzít iniciativu a prostřednictvím veřejné soutěže získat smysluplné návrhy možných úprav, které by následně sloužily jako podklad pro naplánování budoucí podoby dané lokality,“ řekl starosta Prahy 7 Marek Ječmének.

V roce 2008 magistrát prezentoval svůj záměr vyhlásit ideovou urbanistickou soutěž o návrh využití a architektonického ztvárnění Letenské pláně.

Od veřejnosti chceme zajímavé vize

Praha 7 tehdy uspořádala anketu s cílem sesbírat co nejvíce podnětů od svých občanů, které radnice chtěla Praze poskytnout jako jeden z podkladů pro posuzování podaných návrhů.

„Od uspořádání soutěže však hlavní město nakonec upustilo. Následující roky se v této věci nestalo vůbec nic," poznamenal starosta Marek Ječmének s tím, že přes neustálé odklady zprovoznění tunelu Blanka v současné době radnice cítí, že je nejvyšší čas ukončit provizorium, kterým Letná již delší dobu trpí.

Hodlá tak přispět k přípravě koncepčního řešení, které si takto významná lokalita bezesporu zaslouží. „Z tohoto důvodu jsme se rozhodli převzít iniciativu a prostřednictvím soutěže určené pro širokou veřejnost získat zajímavé vize a nápady na možné úpravy, které by následně mohly sloužit jako podklad pro naplánování budoucí podoby dané lokality," dodal Ječmének.

Nejdřív ano, potom raději ne

Radnice byla následně po vyhlášení soutěže ze strany České komory architektů (ČKA) vyrozuměna, že její zadání neodpovídá regulím architektonických a urbanistických soutěží. Proto radnice s ČKA aktuálně vešla v jednání o nastavení dalšího postupu, 
v rámci kterého by prý vše rádi dali do souladu.

Zároveň se musíme pozastavit nad kritikou, které se nám dostalo od Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Ten ve svém tiskovém prohlášení tvrdí, že před vyhlášením soutěže neproběhla potřebná diskuze a zadání s nimi nebylo konzultováno," konstatuje nadále starosta Marek Ječmének.

Ten podle svých slov velice stál o to, aby se jí zúčastnil také ředitel IPR či jiný zástupce této organizace. Přes počáteční souhlasnou reakci na pozvání však IPR svou účast na poslední chvíli prý odmítl.

Bez odborníků je diskuze zbytečná

„Praha 7 s námi nekonzultovala vyhlášení soutěže, nýbrž nás pouze pozvala na diskuzi 
o budoucnosti Letné. Odmítli jsme, jelikož se nehodláme účastnit předvolební kampaně jednotlivých stran.

Organizátor nepřizval k diskuzi respektované a nezávislé odborníky, nepozval ani zástupce opozice a občanských sdružení. Jediný přítomný politik byl starosta Prahy 7 Marek Ječmének z ODS.," vysvětluje Adam Švejda z tiskového odboru IPR.

Dále informuje o tom, že instituce IPR i Česká komora architektů poskytují konzultace pro zadání architektonických soutěží zdarma. Radnice Prahy 7 těchto služeb podle IPR nevyužila a místo toho zvolila způsob, který nemůže mít dobrý výsledek.

„Vypsaná soutěž na řešení Letenské pláně neodpovídá regulím České komory architektů, proto se jí nemohou účastnit autorizovaní architekti. IPR takový postup zásadně odmítá," uzavřel mluvčí Švejda.

Postavte Letnou hlavně pro lidi

Česká komora architektů se zatím k vypsané soutěži nevyjádřila. Nicméně svůj názor na věc sdělil významný pražský architekt Vlado Milunič, autor známého Tančícího domu.

„Letná by konečně měla přestat sloužit okázalým vojenským přehlídkám a jiným politickým akcím. Odjakživa jsem byl hlavně pro zástavbu pro lidi. Takže ať je i Letná pro lidi. Nechť někdo navrhne multifunkční využití tohoto rozsáhlého prostoru a vše bude v pořádku," říká architekt Milunič.

Navíc nešetřil kritikou ani nad nevyužitým prostorem 
v místě bývalého Stalinova pomníku. „S nadsázkou se domnívám, že by někdo měl postavit aspoň repliku pomníku, a udělat z ní restauraci. Jsem rovněž i pro Kaplického knihovnu. Umístil bych ji na Klárově v dostupnosti metra Malostranská a ne kdesi v Dejvicích, kam by k ní byl přístup mnohem horší," doplnil Vlado Milunič.

Čtěte také: Komora architektů kritizuje soutěž Prahy 7 na podobu Letné