Již tradičně se v tento den scházejí ve středu Prahy také odpůrci současných poměrů – a rovněž ti, kteří protestují proto tomu, že státní svátek z jejich pohledu zneužívají některá radikální křídla. Hlavně prý příznivci krajní pravice. Těch se kolem stovky sešlo na Můstku, zhruba pětkrát víc bylo těch, kteří proti nim po 14. hodině přišli protestovat na Jungmannovo náměstí. Nechyběli mezi nimi ani šéf Pirátské strany Ivan Bartoš či senátor za ČSSD Jiří Dienstbier. Ten podle svých přišel proto, že chce dát najevo svůj postoj: protest proti nárůstu neonacismu a proti násilí. Ze stejného důvodu se dostavili i lidé kolem něj – někteří ale vypadali, že nechtějí jen demonstrovat. Ale také se prát. Zvlášť mladí demonstranti vypadali, že do boje proti násilí by se pustili i pěkně zhurta.

Na obě skupiny dohlíželi policisté, a to s jednoznačným cílem: názorové protivníky nepustit k sobě. A také zajistit trasu pro ohlášený pochod stoupenců pravice, kterou levicově naladění demonstranti zablokovali. „Ulice jsou naše," skandovali, dávajíce najevo své odhodlání uplatnit své heslo „Nedej náckům žádnou šanci!". „Fašisti, co práce!" zazníval z jejich řad směrem k protivníkům názor, známý – byť, pravda, v poněkud odlišné podobě – i právě z demonstrací krajní pravice. A nebyla to náhoda. Cikáni nemohou za vaše zpackané životy, dal by se parafrázovat jeden z transparentů, v originále znějící poněkud vulgárně.

Po 16. hodině, kdy se odpůrci krajní pravice pohnuli směrem ke svým protivníkům, zahradili policejní těžkooděnci Národní třídu. S cílem zabránit tomu, aby se oba názorové proudy nedostaly do střetu – a s odhodláním setrvat na místě a střežit vstup na Václavské náměstí do doby, dokud tamní ohlášená demonstrace nebude ukončena a účastníci neodejdou. To se mělo stát pochodem vedeným přes Národní třídu směrem ke Karlovu náměstí (a s následným návratem zpět na Václavák) – riziku bojů právě na památné Národní třídě ale zabránil policejní kordón. Počínáním lavicových demonstrantů, kteří změnili původně nahlášenou trasu své akce, se bude zabývat magistrát. Právě jeho úředníci totiž shromáždění i pochody ulicemi povolují. I příznivce radikální pravice policisté odklonili, aby zamezili možným srážkám.

Masivní nasazení uniforem (ale také čtyřnohých strážců pořádku) mělo své opodstatnění. Tentokrát se chystá řež, dostali policisté hlášku. Prý nezůstane jen u projevů nebo pokřikování, ale mohla by téct krev. Odpoledne to naznačil Jan Daněk z ředitelství pražské policie. Kolegové prý operativním šetřením zjistili, že ne všechny svolané mítinky a ohlášené pochody mají v plánu pokojné uctění významného dne. „V odpoledních a večerních hodinách se v centru metropole mají sejít skupiny z opačných pólů názorových spekter, které chtějí vyvolat mezi sebou násilné střety," konstatoval Daněk. Podrobnosti k policistům nedolehly, monitorování komunikace radikálně zaměřených skupin na internetových sociálních sítích ala nabízí jednoznačný závěr: jednotlivé proudy chtějí narušovat mítinky svých ideových protivníků, přičemž ve hře jsou blokády – a mohlo by dojít i na násilná vystoupení. „Pro případ, že jim v tom bude chtít policie zabránit, jsou obě skupiny připraveny zaútočit i na policisty," poznamenal Daněk.

Motorizované jednotky v pohotovosti

V souvislosti s oslavami státního svátku jsou v pohotovosti stovky policistů včetně příslušníků pohotovostní motorizované jednotky – nástupce „pohotovostního pluku" zasahujícího 17. listopadu 1989 na Národní třídě. Dnešní těžkooděnci ale v jejích řadách nepůsobí. Ti jsou součástí pořádkových jednotek. A rovněž oni jsou připraveni zasáhnout, pokud to bude nutné. „Jakákoli případné násilnosti či porušení zákona je pražská policie připravena ihned řešit," poznamenal Daněk. Nejdřív to ale zkusí po dobrém – již v rámci příprav bezpečnostních opatření, chystaných společně s magistrátem a dopravním podnikem, byli povoláni policejní vyjednavači.

Jedním z hlavních úkolů policie bude zajistit veřejný klid a pořádek v ulicích hlavního města. Policie se nicméně hlásí k tomu, že jejím hlavním úkolem je zajistil klid a pořádek v ulicích metropole. Byť je nutno počítat s tím, že v souvislosti s konáním různých akcí může docházet ke krátkodobým omezením dopravy či uzavírkám. V terénu jsou také desítky strážníků.