Desítky, ne-li stovky narkomanů horečně shánějí drogy na Můstku i v horní části Václavského náměstí. Podchody a vestibuly metra Můstek a Muzeum okupované těmi, kteří si drogy aplikují do žil před zraky návštěvníků hlavního města. Strach nahánějící existence se za posledních dvacet let staly na největším a nejfrekventovanějším pražském bulváru nepřehlédnutelnou kulisou. To by se ale už brzy mělo změnit.

Radnici Prahy 1 už totiž došla trpělivost a přišla s opravdu revolučním řešením. Většinu závislých hodlá po dobrém či po zlém odsunout do vyhrazené části Vrchlického sadů. Zde si budou moci, za dozoru strážníků, drogy aplikovat.

„Projekt má podporu obyvatel Prahy 1, zástupců podnikatelů i neziskových organizací,“ tvrdí tiskový mluvčí prvního pražského obvodu Alexandr Koráb. „Aktivitu uklidit narkomany co nejdál z dohledu turistů podporujeme. Jsme už řadu let znechuceni situací na Václavském náměstí. Stejně tak se na věc dívají naši zákazníci. Myslím, že alespoň jako prozatímní řešení je to vyhovující,“ svěřil se Deníku majitel jisté restaurace na Můstku, který si nepřál být jmenován (jeho jméno má redakce k dispozici).

Pejskaři mají strach z feťáků

Podobně hovoří většina oslovených podnikatelů z Václavského náměstí. Objevují se ale i kritické hlasy. „Do Vrchlického sadů chodím pravidelně venčit psa. Nebude snad pro příště celý park patřit feťákům? Mám z toho strach. Ne jednou se i stalo, že mě tu obtěžovali. A když jich tu teď bude víc, může to dopadnout špatně. Moc tomu kroku nerozumím,“ ohrazuje se sedmapadesátiletá Jiřina Vlasáková z Anglické ulice a dodává: „Moji známou tu dokonce před dvěma lety přepadli. Naštěstí se jí nic nestalo – kromě toho, že přišla o peníze. Nerada bych, aby mě potkalo něco podobného.“

Obavy jsou ale podle šéfa strážníků z Prahy 1 Miroslava Stejskala neopodstatněné. Podle jeho slov přispěje krok radnice naopak k větší bezpečnosti a to paradoxně i ve Vrchlického sadech. „Část sadů, která byla vytipována, je jen málo frekventovaná. Denně tudy projde zhruba dvě stě lidí. Hlavně pejskařů,“ říká Stejskal.

Iniciativu vítá i Ivan Douda z organizace pomáhající drogově závislým Drop-In. Na projektu aktivně spolupracuje. „Jde hlavně o to, dostat problémové lidi z nejnavštěvovanějších oblastí. Koncentrace většiny z nich na jednom místě pomůže i nám. O toxikomanech budeme mít přehled a umožní nám to uvést zde do praxe metadonový program pro závislé na heroinu,“ říká Douda. Připouští ale, že za narkomany do Vrchlického sadů poputují dealeři.

„To se dá předpokládat. Lepší, než aby stáli na Václavském náměstí. To ostatně bude vyhovovat tamním hoteliérům, od nichž iniciativa převážně vzešla,“ dodává Douda. Zároveň si myslí, že zóna umožní streetworkerům, starajícím se o drogově závislé v terénu, výměnu jehel a injekčních stříkaček. Jeden z anonymních dobrovolníků řekl Deníku, že denně se na Václavském náměstí setká zhruba s dvěma stovkami závislých. „Stahují se sem za dealery. Tam, kde budou dealeři, budou i toxikomani,“ říká streetworker.

Drogy se prodávat nebudou

Že by se z Vrchlického sadů měla v dohledné době stát veřejná drogová tržnice vylučuje starosta Prahy 1 Filip Dvořák (ODS). „To nepřipustí strážníci. Lokalita v žádném případě nebude sloužit k prodeji drog,“ prohlašuje Dvořák. Ti, kdo mají za úkol přesvědčit toxikomany k přesunu z Václavského náměstí, jsou strážníci. „Nápad se nám zamlouvá. Lépe, než je lovit v davu lidí na Václaváku. Už teď se sem začínají pomalu stahovat. Většinou jim stačí domluva. Otázka je, jestli se nám je tu podaří udržet. Zvlášť za špatného počasí budou mít tendenci uniknout zpět na náměstí,“ uvažuje jeden z pražských strážníků na obchůzce Vrchlického sady.