Hodinový ajťák je služba určená primárně lidem nad 60 let. Když specialista dorazí ke dveřím, prokáže se z bezpečnostních důvodů předem domluveným heslem. Pak radí, s čím je třeba.

Veřejné Fórum udržitelného rozvoje Prahy 12
Občané Prahy 12 vybrali deset priorit své městské části

Ženy jsou zvídavější než muži

„Je zajímavé, že naši hodinoví ajťáci vyrážejí z 95 procent k ženám, které jsou v používání digitálních technologií mnohem aktivnější a chtějí se učit novým věcem,“ popsal předseda spolku Tomáš Hubálek.

Ajťáci klientům nejčastěji radí s praktickými věcmi, jako je vyhledávání na internetu, přetažení snímků z foťáku do počítače, vyhledávání v mapě nebo v jízdním řádu. „Hodně je zajímá pro kontakt s rodinou e-mail a Skype na počítači, na tabletu nebo chytrém telefonu Whatsapp a sdílení fotek,“ doplnil Hubálek.

Spolupráci podporují tři radnice

Na službu nyní přispívají tři městské části. Jde o Prahu 3, 6 a 10. Jejich obyvatelé díky tomu zaplatí za návštěvu ajťáka nižší cenu.

Lékař. Ilustrační foto.
Až sedm procent lékařů nepoužívá internet. Kvůli eReceptu mohou zavřít ordinace

Podle standardního ceníku stojí seniory pomoc odborníka 150 korun, a dalších 150 si účtuje za dopravu. Obyvatelé uvedených obvodů za dopravu neplatí nic, konzultace pak vyjde od padesáti do sta korun. Cena se liší podle výše příspěvku daného úřadu.

Nejoblíbenější? Mobily a tablety

Zájem starších lidí naučit se s moderními technologiemi pracovat podle Hubálka roste. „Postupně čím dál více seniorů přichází na chuť chytrým telefonům a tabletům, jak z pohledu jednoduchosti používání, tak mobility,“ zmínil předseda spolku Moudrá sovička.

Chátrající dům. Ilustrační foto.
V Praze je asi 300 prázdných domů

Ze všech klientů spolku má už zhruba polovina chytrý telefon a třetina tablet. Situace se však dost liší ve městech a na venkově.

„Praha a větší města mají pro seniory velmi pestrou nabídku digitálních aktivit, takže se senioři mají kde pravidelně vzdělávat a na koho obrátit. V menších obcích je to zatím velmi špatné,“ shrnul Hubálek.