„Rozhodnutí s potěšením vítám, protože jsem přesvědčen, že náš projekt výrazně oživí Václavské náměstí. Splňuje požadavky moderního života a pomůže k rozvoji města," vyjádřil se James Woolf, předseda společnosti Flow East. Projekt takzvaného Květinového domu, který má sloužit kancelářským a obchodním účelům, by měl splňovat současné architektonické trendy - design, jenž citlivě kombinuje staré s novým, a zároveň energetickou úspornost. Má také přinést nová pracovní místa.

Jenže tyto záměry jsou trnem oku pro památkáře a také další Pražany, kteří již v minulosti sepsali petici, aby novostavbě zamezili. Sešlo se pod ní okolo 14 tisíc podpisů. Ani to ale nepomohlo.

Společnost Flow East již dříve obdržela některá závazná stanoviska, na základě kterých mohla projekt Květinového domu spustit.

Demolice povolena

Magistrátní oddělení památkové péče demolici činžovního domu povolilo, navzdory tomu, že to shledalo ministerstvo jako nezákonné. Jenže zrušení stanoviska magistrátních úředníků proběhlo později, než nařizuje zákonná lhůta.

Rozkladová komise ministerstva kultury proto toto rozhodnutí ministerských památkářů doporučila zrušit, neboť majitel domu už půl roku počítal s rozhodnutím magistrátu a jeho ministerské zrušení by mohlo údajně ohrozit jeho investici. Tehdejší ministr kultury Jiří Besser (TOP 09 a STAN) stanovisko komise potvrdil.

Ministerstvo obdrželo tento rok v dubnu od Uměleckohistorické společnosti při Ústavu dějin umění AV ČR podnět k prohlášení domu za kulturní památku a na jeho základě zahájilo řízení. K tomuto podnětu se připojil také Ústav dějin umění Akademie věd ČR. Nakonec ale neshledalo dům natolik hodnotným, aby získal statut státem chráněné památky. Rozhodnutí vstoupilo v platnost 1. října. „Prohlášení zmíněného domu za kulturní památku by mohlo přinést precedens, který by v dlouhodobém důsledku mohl způsobit devalvaci statutu kulturní památky jako takové," vyjádřilo se ministerstvo.

Nicméně zpráva také uvádí, že to rozhodně neznamená automatické povolení k e zbourání domu. Smyslem prohlášení je totiž uchování prokázaných významných památkových hodnot, nikoli účelová ochrana objektů před demolicí. „Právo odstranit předmětný dům může vzejít pouze z ukončeného územního řízení u příslušného stavebního úřadu," stojí v tiskové zprávě ministerstva.

„Z rozhodnutí ministerstva nevyplývá, že by dům neměl historickou hodnotu. Konstatuje, že sice nemá být chráněn jako samostatně zapsaná památka, ale měl by být chráněn jako součást památkové rezervace.Považuji za nepřípustné, aby byl dům zbořen," vyjádřil svůj názor Martin Mádl, člen Uměleckohistorické společnosti.

Co bude dál?

Co se na rohu Václavského náměstí ale doopravdy bude dít, není jisté. Majitel nemovitosti musí nejprve získat povolení k demolici od městské části. To podle dostupných informací zatím nemá. Pokud by ho získal, může se pustit do přestavby, která zasáhne také přilehlou budovu v Opletalově ulici.

Podle rozhodnutí magistrátu může majitel zbourat s nárožním domem dvorní přístavby hotelu Jalta i torzo bývalé Akciové tiskárny, z níž zbyla jen část fasády. Dřívější majitel objektu tiskárnu zboural, poté požádal o zrušení její památkové ochrany a ministerstvo kultury mu vyhovělo, neboť v té doby již nebylo co chránit. Památkově chráněný zůstal jen pozemek, a nic již tak nebrání ani zbourání zbytků fasády.