K zavedení wi-fi musí dát souhlas magistrát. Praha má s firmou smlouvu na mobiliář do roku 2021. „Na projektu pracujeme již několik měsíců, čekáme jen na souhlas z magistrátu. Projekt financujeme z vlastních zdrojů," řekl Slabý. Souhlas města by prý měl být pouze formalitou.

V současné době wi-fi testuje na desítce zastávek, mezi nimi jsou například Budějovická, Anděl, Florenc, Želivského nebo Náměstí Míru. Denně firma zaznamená 200 až 600 připojení. „Což je hodně, když vezmete v potaz, že o tom lidé oficiálně nebyli informováni," řekl Tomáš Tenzer z JCDecaux. Připojení má dosah asi 20 až 25 metrů od zastávky.

Pokud bude s projektem Praha souhlasit, v první fázi by se do dvou měsíců od rozhodnutí měla wi-fi rozšířit na stovku zastávek. V následujících několika měsících by pak mohla být až na 400 zastávkách. „Nelze ji dát na všechny, některé z nich totiž nemají připojení k elektrické energii čtyřiadvacet hodin," řekl Tenzer.

Možnost rozvázání smlouvy

Firma v centru Prahy nyní spravuje 600 zastávek s reklamou a dalších 300 bez reklamy, dále 1500 metrů reklamního zábradlí a 20 veřejných toalet. Na starosti má i jejich údržbu a úklid. Ročně platí městu deset milionů korun.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) již delší dobu mluví o možnosti rozvázání smlouvy s francouzskou firmou. Smlouva je pro město prý nevýhodná. Primátorka chce navíc vypsat architektonickou soutěž na novou podobu zastávek. JCDecaux nevýhodnost smlouvy odmítá. „Nikdo nám neřekl v čem, navíc město s námi nekomunikuje," řekl Slabý.

Čtěte také: Radnice Prahy 11 spustila na svém území zdarma wi-fi