Naopak na Českém vysokém učení technickém (ČVUT) uspokojují i řadu žádostí studentů z jiných škol.Nejvíce lůžek má k dispozici Univerzita Karlova v Praze, která je schopna ubytovat 12.833 studentů a hostů. Ve srovnání s loňským rokem je to pokles o 230 míst.

„Tato změna je způsobena zejména snižováním počtu lůžek na vícelůžkových pokojích," uvedl mluvčí této univerzity Václav Hájek. Aktuálně je obsazeno 10.700 míst, ale studenti si mohou rezervovat ubytování na poslední chvíli.

Zhruba 7600 lůžek pro studenty má ve dvaceti objektech k dispozici ČVUT, největší počet z nich na Strahově. Zájemci letos poprvé podávali žádost přes webové rozhraní. „V prvním kole jsme uspokojili všechny žadatele z ČVUT, ale i spoustu žadatelů z jiných vysokých škol či ostatních," uvedla mluvčí ČVUT Andrea Vondráková.

Cena kolem tří tisíc

Bezmála čtyři tisícovky lůžek nabízí Vysoká škola ekonomická, kde oproti loňsku ubylo 91 lůžek. Je to dáno rozšířením kapacity jednolůžkových pokojů, které byly zřízeny z původních dvoulůžkových. Na kolejích ČZU se může stejně jako loni ubytovat 2229 studentů, na Vysoké škole chemicko-technologické 1587 lidí, rovněž shodný počet jako v akademickém roce 2013/2014.

Průměrné ceny za měsíc ubytování se pohybují lehce nad třemi tisíci korunami. Ve vícelůžkových pokojích se společným sociálním zařízení se například na UK mohou studenti dostat pod 2000 korun. Za jednolůžkový pokoj s vlastním sociálním zařízením a kuchyňkou mohou ale zaplatit zhruba 5500 korun.

Dojíždějící studenti dostávají od univerzity takzvané ubytovací stipendium, které se pohybuje v řádech stokorun měsíčně. Mohou ho využít nejen pro zaplacení kolejného, ale také na jakékoliv jiné účely.

Řada studentů tak může v Praze volit sdílený pronájem většího bytu s kamarády, kdy se v případě levnějších bytů dostanou na podobnou cenu ve srovnání s kolejemi. Pro jednotlivce se nabízí pronájmy jednotlivých pokojů nebo nabídky spolubydlení, které je rovněž možné najít na internetu.