Nyní se testují jednotlivé moduly a v ostrém provozu bude od března, sdělil mluvčí univerzity Josef Beránek.

Lidské chování budou studenti poznávat nejen v jeho biologických základech, ale také v jeho projevech s dopadem do praxe. Poznatky budou využitelné v ekonomických i dalších oborech, které se na této fakultě ČZU vyučují, tedy v marketingu, managementu, psychologii i informatice. Bude například možné analyzovat chování člověka jako uživatele koncového informačního zařízení nebo produktu.

Nové pracoviště obohatí výuku na bakalářském, magisterském i doktorském stupni studia. „Vybudování laboratoře HUBRU bude mít pozitivní dopad na zvýšení počtu studentů zapojených do vědeckovýzkumných aktivit ve všech stupních studia napříč páteřními studijními programy," uvedl mluvčí.

Laboratoř je rozdělena na Stanici virtuální reality a Stanici použitelnosti. První jmenovaná bude využívána pro simulaci reálných situací s možností snímání chování jedince v dané situaci spolu se záznamem vybraných parametrů biologické zpětné vazby. Stanice použitelnosti se zaměřuje na chování člověka k prostředkům a produktům určeným koncovým uživatelům.