Sbírka vyvrcholí předáním vánočních balíčků potřebným u kostela sv. Václava dnes a zítra, tedy den před Štědrým dnem. Smyslem akce je ulehčit během vánočních svátků tíživou životní situaci lidem bez přístřeší.

„Lidé bez domova obdrží potravinovou a materiální pomoc, ale také poradenství pro řešení jejich sociální situace. Armáda spásy a Naděje pomohou například oslovit ty osoby, které pomoc potřebují nejvíce. Spolupráce s neziskovými organizacemi je pro nás klíčová,“ říká zástupce starosty Prahy 5 Jan Smetana, mezi jehož kompetence patří právě sociální oblast.

Podle Smetany radnice plánuje ve svém obvodu zřídit sociálně právní poradenské centrum, kde je záměrem rozsah této pomoci zásadně rozšířit. Potřební se kromě stále kvalitního oblečení a přikrývek dočkají také potravinového balíčku v podobě guláše 
s pečivem. Nebude prý chybět ani sekaná s bramborovým salátem. Do sbírky se podle radnice velmi ochotně zapojili zastupitelé i úředníci.

Oblečení i přikrývky

Na prosbu o zapojení se do zmíně sbírky zimního ošacení reagovali zaměstnanci radnice i zastupitelé podle dostupných informací velmi kladně. Mezi nejčastěji odevzdávané druhy oblečení patří například zimní bundy, rukavice všeho druhu a samozřejmě také čepice.

Lidé bez domova se dočkají rovněž přikrývek 
v podobě dek a spacích pytlů. Všechny textilní výrobky jsou samozřejmě pečlivě vyprané a čisté. „Tato akce jen deklaruje, že si velmi uvědomujeme existenci problematiky bezdomovectví, chudoby a sociálního vyloučení, ale chceme ji efektivně řešit. Nikoliv represí, ale posílením prevence a cílené pomoci,“ dodala zastupitelka Prahy 5 Tatiana Konrádová, která je předsedkyní Sociálního výboru zastupitelstva.