Vedle primátorky se objevil také ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Příchozí mohli ochutnat originální recept z kuchyně organizátora trhů mezi 11. a 13. hodinou. Na Václavském náměstí, kde bylo připraveno tisíc porcí, se vařečky chopil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

„Jsem ráda, že se dodržují tradice, které mají význam. Je to příjemné setkání s Pražany a návštěvníky Prahy, kdy jim můžu osobně popřát hezké a klidné svátky," komentovala Krnáčová.

„Já jsem zvyklý. Rozdal jsem za poslední tři roky 35 tisíc koblih," sdělil Babiš. Koblihy chtěl prý dávat lidem i nyní, protože náměstí ale má v pronájmu provozovatel vánočních trhů, přijal pozvání primátorky na rozlévání polévky. „Já rád chodím mezi lidi, vždycky se něco zajímavého dozvím," dodal Babiš s tím, že rozlévání vánoční polévky rozhodně nebylo míněno, jako agitka hnutí ANO.

Tři sta kilo kaprů

Organizátoři největších trhů v České republice připravili tradiční polévku nejen pro lidi bez domova, ale také pro všechny návštěvníky obou centrálních náměstí. Osvědčený štědrovečerní pokrm bude mít stejnou chuť i přísady jako v předchozích letech.

„Polévka byla ze tří set kilogramů kaprů a padesáti kilogramů rybích hlav. Sto gramů kořenové zeleniny jsme osmažili jako vždy poctivě na pravém másle a přidali jsme také jikry, mlíčí a máslovou jíšku. Třešničkou na dortu byla samozřejmě naše osvědčená přísada – koňak a karamel. Nechyběly ani obl& iacute;bené krutony," upřesnil recepturu ředitel oddělení gastro společnosti Taiko Daniel Prošek.

Po rybě tradičně Česká mše vánočníServírováním rybí polévky program na Staroměstském náměstí nekončí. Přesně ve 21 hodin vystoupí na pódiu orchestr a sólisté Národního divadla a Státní opery Praha. Náměstím bude znít Česká mše vánoční „Hej, mistře!" Jakuba Jana Ryby.

Zajímavý program čeká na hosty trhů i v dalších svátečních dnech. Například na 1. Svátek vánoční – 25. prosince – si mohou přijít všechny děti v půl čtvrté poslechnout pohádku a od 18 hodin rozcinká náměstí zvonohra Petra Manouška.