Na bulharského prezidenta bude nejprve na Pražském hradě čekat slavnostní přijetí s vojenskými poctami. Uskuteční se na prvním hradním nádvoří. Následovat bude jednání obou prezidentů a národních delegací.

Téma migrační krize 

Podle mluvčího prezidenta Zemana Jiřího Ovčáčka se budou oba státníci bavit především o migrační krizi. „Protože Bulharsko sousedí s Tureckem, je to velmi citlivé, velmi důležité téma, které se s největší pravděpodobností během jednání objeví," řekl Ovčáček. Bulharsko se podle něj může stát zemí, přes kterou se budou přesouvat migranti na cestě z Turecka do západní Evropy.

Jako další témata uvedl ekonomickou spolupráci a české investice v zemi. Mezi nejvýznamnější české investice v Bulharsku patří podnikatelské aktivity energetické skupiny ČEZ.

Setkání s premiérem 

Ta má dlouhodobě potíže s bulharskými úřady a dostala několik pokut za zneužití dominantního postavení na trhu. V červenci ČEZ zahájil proti Bulharsku mezinárodní investiční arbitráž. Požaduje řádově stovky milionů eur.

Odpoledne si bulharský prezident prohlédne svatovítskou katedrálu a večer se v Kramářově vile setká se Sobotkou. „Tématem jednání budou vzájemné česko-bulharské vztahy a hospodářská spolupráce obou zemí," uvedl úřad vlády.

Bulharský prezident naposledy Česko navštívil v roce 2009, když na návštěvu přijel tehdejší šéf státu Georgi Parvanov.

Čtěte také: Aktivista vymohl z Hradu údaje o platech Mynáře,Forejta a Ovčáčka