Podobné expozice v minulosti vzbudily velký zájem veřejnosti, ale i protesty některých lékařů, církví či ochránců lidských práv. Nyní například Česká anatomická společnost upozornila, že česká legislativa vylučuje provádět pitvu a preparaci orgánů a jejich následné vystavování za komerčním účelem.

Těla prý pocházejí od dobrovolných dárců

Spolek Lidská práva bez hranic zase vyjádřil obavy, že vystavované exponáty pocházejí z těl čínských politických vězňů. „Není etické obohacovat se finančně na mrtvolách, zvláště pokud dárci nebyli s tímto faktem obeznámeni," uvedl spolek, který ve středu bude na tyto aspekty výstavy upozorňovat před vchodem na Výstaviště. Organizátoři ale tvrdí, že těla pocházejí od dobrovolných dárců.

Výstava lidem přiblíží, co se děje v jejich těle při pohybu, sportu nebo odpočinku. Pozornost bude věnována porovnávání nemocných a zdravých orgánů. Výstava ukáže třeba ledviny s ledvinovými kameny, játra napadená rakovinou nebo plíce kuřáka. Zvláštní galerie je věnována detailnímu vývoji lidského plodu. Na výstavě budou připraveni medici, kteří odpoví na dotazy návštěvníků.

Vstupenky je možné koupit v předprodeji na místě 

V interaktivní části výstavy si každý může pod odborným vedením vyzkoušet resuscitaci. Součástí expozice je také česká stopa ve světové medicíně, historie lékařství a postupný vývoj poznávání lidského těla. Výstava je podle organizátorů vhodná pro celou rodinu či školy. Více informací o akci najdou zájemci na webu www.bodytheexhibition.cz.

Vstupenky je možné koupit v předprodeji i na místě. Nynější výstava pochází z dílny amerických producentů, kteří ji do Prahy přestěhovali z Las Vegas. Expozice vznikla v laboratořích předních světových anatomů. Jednotlivé části těl prošly procesem takzvané plastinace, při které je tělní tekutina nahrazena silikonem. Práce na celotělových exponátech je náročná a často trvá více než rok.