„Postavena byla kvůli tomu, abychom předvedli, že i takovéto vícepodlažní dřevostavby lze v Česku postavit," uvedla Hermelová. Každé podlaží je podle ní využito k jiným účelům.

Výška dřevostaveb je v Česku limitována

V prvním je kavárna, ve druhém kancelář, ve třetím byt a ve čtvrtém hotelový pokoj, včetně vybavení. Plocha každé místosti je zhruba 30 metrů čtverečních.

Výška dřevostaveb je v Česku zákonem limitována 12 metry, počítáno od prvního podlaží po podlahu posledního podlaží. Například v Austrálii je to podle Hermelové zhruba dvakrát více.

Podle odhadu se počet nových dřevostaveb meziročně zvýšil 

Podíl dokončených dřevostaveb na celkovém počtu nových rodinných domů v Česku v roce 2015 meziročně vzrostl téměř o čtyři procentní body na 13,4 procenta. Bylo jich 1791, proti roku 1998, od kdy jsou údaje o dřevostavbách evidovány, to bylo téměř 15krát více. Čísla za loňský rok ještě nejsou k dispozici. Předseda Asociace dodavatelů montovaných domů Vratislav Blaha odhaduje, že se počet nových dřevostaveb meziročně zvýšil o sedm až deset procent.

Z osmi evropských zemí, ze kterých jsou údaje o dokončených dřevostavbách z roku 2015 k dispozici, mělo největší podíl Švédsko, a to 90 procent. V Rakousku to byla zhruba třetina, absolutní počet byl v porovnání s ČR asi třikrát vyšší. V Německu to bylo 17 procent, na Slovensku deset procent. Nejméně v Bulharsku, 3,5 procenta.

Čtěte také: Vila na Petřinách je památkou, zatím nepravomocně