Dosavadní koalice ODS, TOP 09 a Změny pro Prahu 12 (ZPP12) se rozpadla na konci února po odchodu ZPP12 do opozice.

„Rozložení sil neumožňuje vytvoření smysluplné a funkční koalice," poznamenal Prchal. TOP 09 a ODS se proto dohodly, že budou pokračovat ve vzájemné spolupráci do konce volebního období. „K prosazení našich cílů budeme hledat podporu napříč zastupitelstvem," poznamenal starosta s tím, že většina zastupitelů je podle něj „rozumná" a dobré záměry podpoří.

Podle končící radní Daniely Rázkové (ZPP12) se TOP 09 a ODS se sociální demokracií domluvili na podpoře menšinové rady. Tomu by nasvědčovalo i to, že zastupitelé na úterním mimořádném jednání rozhodli, že pozice šéfa kontrolního výboru připadne ČSSD. Podle Prchala to je logický krok, protože sociální demokraté jsou nejsilnější opoziční stranou.

Spory kvůli rozpočtu

Rozpory v koalici vyvrcholily při únorovém schvalování rozpočtu. ZPP12 jej odmítla podpořit a označila jej za nehospodárný. Zastupitelé přesto návrh schválili. Zástupci ZPP12 pak postup vedení radnice označili za porušení koaliční smlouvy a jejich zástupci k úternímu dni rezignovali z rady.

Podle Prchala byla kritika pouze zástupným důvodem, aby ZPP12 mohla odejít před blížícími se volbami do opozice. Zda budou doplněny uvolněná místa v radě, zatím Prchal neví. Médiím řekl, že se o to koalice pokusí. Pokud se jí ale nepodaří nikoho zvolit, je připraven vládnout s radou v současném složení.

V Praze 12 se v tomto volebním období rozpadly již dvě koalice. Po volbách v městské části vládla koalice ČSSD, VV a ZPP12, podporovali ji také komunisté. Volby v Praze 12 na podzim roku 2010 vyhrála TOP 09, před ODS a ČSSD. Do zastupitelstva se dále dostala Změna pro Prahu 12, kterou tvoří šest politických stran a hnutí, komunisté a Věci veřejné.