K tomu prozatím nedošlo, místní zahrádkáři však kvůli krátkodobým nájemním smlouvám trvale žijí v nejistotě, jestli nebudou muset v horizontu pár měsíců nechat své záhonky ležet ladem.

Na pozemky je pořadník 

I přes tuto stálou existenciální hrozbu vyzařuje osada klidnou a pohodovou atmosféru. A tomu odpovídá i zájem o pozemky, který je mimořádný. „Stále se dají pořídit pozemky v osadě, ale existuje na ně pořadník a čeká se i více než rok," uvedla členka místního svazu Martina Dragounová.

Čekatelé na pozemek se prý mohou v mezidobí realizovat na komunitní zahradě, kterou v osadě založili. Ta je otevřena i zájemcům z blízkého okolí, kteří mohou hospodařit na jednom z dvaceti záhonků a využít gril.

Většinu zahrádkářů tvoří důchodci

Pokud někdo v osadě skončí, je to zpravidla proto, že už na svou zahrádku fyzicky nestačí. Většinu libeňských zahrádkářů totiž tvoří lidé v důchodovém věku. Například paní Milada F. tu své záhonky obhospodařuje už od roku 1964.

„Tohle je zahrádka, kterou založil můj tchán, který byl jedním z prvních místních zahrádkářů. Postavil naši chatku ze zbytků baráků, které sem byly dovezeny z Poříčí," vysvětlila. „Vypadá to, že tradici zahrádkaření bohužel dál nepředám. Moje dcera tu nechce být, chce mít větší soukromí, což v koloniích zase moc nejde," popsala.

Pro děti je zahrádkaření ideální 

Pětačtyřicetiletá Monika Tislová, která má pronajatý pozemek o kousek dál, to vidí jinak. Zahrádkaření se naučila od svých rodičů, kteří byli rovněž součástí libeňské osady. A nedá na něj dopustit.

„Snažíme se tady být co nejčastěji. Zahrádku založili moji rodiče a když jsem si našla přítele a vdala se, tak jsem se rozhodla, že ji chci mít taky. Takže jsme svaz požádali o pozemek a dostali jsme ho," vysvětlila. Tvrdí, že kolonie je ideálním místem pro děti. Ty pak mohou poznat prostředí venkova doslova uprostřed Prahy.

„Díky tomu, že moje děti tady doopravdy vyrostly, tak tady znají každý kout. Mnohdy toho tady znají víc než my dospělí. Jdou si třeba pro jablko k sousedům, vlezou na zahrádku a mají to tak nějak i dovolené. Máme tady všichni dobré vztahy," zakončila Tislová.