„Křest“ nového zásahového auta připravují ochranáři na páteční odpoledne v Domě ochránců přírody v Michli. V rámci slavnosti chtějí nejen představit svého parťáka na čtyřech kolech, ale také se chystají vrátit svobodu některým volně žijícím živočichům, kteří byli v péči záchranné stanice Aves v Kladně. Má jít hlavně o vypouštění ježků, kteří se do péče ochránců přírody dostali na podzim kvůli nedostatečné váze nutné pro úspěšné zimování.

Mlok skvrnitý.
Vzácným zvířatům se v metropoli daří. A bude jich ještě víc

Mládě sýkorky se nepodařilo zachránit

Tým Pražské zvířecí záchranky se může pochlubit tím, že od roku 2009 pomáhal téměř čtyřem tisícům zvířat. Nejedná se ovšem o psy, kočky nebo jiné domácí mazlíčky. V poslední době to byli například strakapoudi (z nichž jeden měl zlomené křídlo a v druhém případě se jednalo o mládě, které svému majiteli přinesla kočka). Kočka taká chytila mládě sýkory, které se však bohužel zachránit nepodařilo. Zvířecí záchranka pomáhala také třeba mláďatům kosů – a dokonce i netopýrovi.

Noční letec, který zaletěl do bytu v Košířích, však pobyl v péči záchranky jen krátce. Protože nebyl poraněný, dostal netopýr najíst a napít – a večer byl vypuštěn zpět do přírody. Velkým zážitkem se pro děti z mateřské školy v Modřanech stalo setkání s opuštěným mládětem veverky.

Vyspělá a opeřená mláďata, která jsou schopná poskakovat  či pobíhat po zemi nepotřebují pomoc.
V záchranných stanicích končí ptáčata, která pomoc nepotřebují

Posledním přírůstkem byl zajíček 

Zajíček. Ilustrační foto.
Zajíčci se nacházejí i uprostřed metropole