„Naděje nezná strach. Stojíme v rolích obránců lidských práv v Tibetu," zaznělo na shromáždění lidí, z nichž mnozí nesli tibetské vlajky nebo do nich byli zahaleni. Někteří měli nápisy Transparency International. Na jednom transparentu s nápisem Češi Tibet podporují byl portrét bývalého prezidenta Václava Havla s dalajlámou.

Řečníci připomněli, že na stovkách náměstích v Česku a v desítkách zemích světa ve čtvrtek takto lidé na shromážděních vyjadřují solidaritu s Tibetem. Pískáním dali přítomní najevo svůj názor na to, že současný český prezident a česká vláda se rozhodli spolupracovat s Čínou a aktivně legitimizují čínský režim.

Akce se konala pod dohledem policie, proběhla v klidu, na závěr lidé pokládali zapálené svíčky ke kovovým bariérám, jimiž bylo chráněno čínské velvyslanectví.

Sněmovna ve čtvrtek dopoledne držela minutu ticha za oběti protičínského povstání za obnovení nezávislost Tibetu před 57 lety. Požádal o to ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Učinil tak poté, co poslanci TOP 09 už ráno vyvěsili na Sněmovně tibetskou vlajku a navíc tchajwanskou vlajku.

Pražský magistrát akce nepodpořil

Vlajky na podporu Tibetu ve čtvrtek vyvěsilo přes 740 obcí, krajů či městských částí a více než stovka škol. Úřady, školy a instituce vlajku Tibetu vyvěšují 10. března jako symbolické připomenutí protičínského povstání v roce 1959, při kterém zahynulo nejméně 80 tisíc Tibeťanů.

Pražský magistrát letos, stejně jako loni, akce nepodpořil. S čínským hlavním městem Pekingem uzavře smlouvu o spolupráci, koncem měsíce přiletí do ČR tamní prezident.

Vlajky ve čtvrtek vlály i na 113 českých školách a do kampaně se zapojila také Národní galerie. Vlajky tak vyvěsila na budově paláce Kinských na Staroměstském náměstí a na Salmovském paláci na Hradčanském náměstí.

Proti Číně i na její podporu se v Praze bude demonstrovat i koncem března, kdy by měl metropoli navštívit čínský prezident Si Ťin-pching. Kromě obchodních smluv se plánuje podpis dohody o strategickém partnerství. Česko bude jedinou zemi Evropské unie, kterou čínský prezident při této cestě navštíví.

Čtěte také: Benešov jeden den podpořil Tibet, druhý den by měl přivítat Číňany