Podle jedné z pořadatelek, studentky Sáry Vidímové, schválil v úterý maďarský parlament zákon, který znemožní pokračování činnosti Středoevropské univerzity na maďarském území. „Schválená novela vysokoškolského zákona stanovuje nové podmínky pro možné působení zahraniční vysoké školy na území Maďarska, jejichž kombinace znemožní další fungování Středoevropské univerzity v Budapešti. Jakkoli vláda argumentuje politickou neutralitou zákona, jsme přesvědčeni, že se jedná o útok na liberální hodnoty, které daná instituce ztělesňuje," uvedla.

Asi stovka lidí v sobotu odpoledne v centru Prahy protestovala proti vládě, islamizaci a imigraci.
Asi stovka lidí v Praze protestovala proti Sobotkově vládě

Účastníci shromáždění vytvořili společnou fotku 

Na podporu univerzity, která původně vznikla v Praze, vystoupil i její bývalý rektor Josef Jařab a další akademici. Na konci zhruba půlhodinového shromáždění vytvořili účastníci společnou fotografii, kterou chtějí také poslat Orbánovi.

„Chceme podpořit kolegyně a kolegy aktuálně protestující v Maďarsku a zároveň upozornit na znepokojivý vývoj v Evropě. Nejedná se totiž o první mocenský zásah do akademických svobod. V nedávné době jsme byli svědky drsných čistek na tureckých univerzitách a pokusů ruské vlády zavřít Evropskou univerzitu v Petrohradu," dodala Vidímová.

Středoevropská univerzita byla založena v Praze 

Účastníci shromáždění také vyzvali představitele české vlády, aby využili vztahů, které se zeměmi visegrádské čtyřky mají, a postavili se nejen za české studenty a akademiky, kteří na CEU působí, ale také za akademické svobody, nezávislé bádání a volný přístup ke vzdělání.

Středoevropskou univerzitu v roce 1991 v Praze založil americký miliardář maďarského původu George Soros, kritik nynější maďarské vlády Viktora Orbána. Středoevropská univerzita v Maďarsku působí od roku 1996.

Ilustrační foto.
Padesátka lidí, často Američanů, protestovala proti Trumpovi