Samotné objekty přitom nejsou z hlediska času nijak staré - na pozemcích stojí pouhých deset let. Problém tkví 
v tom, že majitelé dosud nemají převedené do vlastnictví právě tyto pozemky.

Vlastnické právo nebo věcné břemeno

GV Reality pozemky získala od vedení bytového družstva
v Zeleném údolí, které je prodalo údajně bez vědomí jeho členů za 18,5 milionu korun. Nyní se obyvatelé u soudů snaží domoci toho, aby jim přiznaly vlastnické právo nebo věcné břemeno k užívání pozemků. Žádný pravomocný verdikt v této věci však zatím nepadl.

„Po zamítnutí prvních žalob vlastníci domů a bytů jeho nátlaku na zaplacení nepřiměřených cen nepodlehli 
a stále se s ním soudí. Před několika dny se prvního rozhodnutí soudu dočkali majitelé bytů. Soud se překvapivě postavil proti nim, vlastnictví k pozemkům jim odmítl přikázat,“ uvedl Petr Novotný, advokát, který majitele bytů 
a domů zastupuje.

Nová strategie spekulanta

Mnoho rodin s dětmi si prý zatím nedovedou ani představit, kam by se ze svých bytů v komplexu Zeleného údolí v Praze muselo stěhovat.Podle advokáta toho spekulant s pozemky pružně využil a zaujal novou strategii. Podává další žaloby, tentokrát na bezdůvodné obohacení za užívání pozemků. Za poslední dva týdny stihl zažalovat už necelou padesátku majitelů bytů, a žaloby každým dnem přibývají.

„Děsím se chvíle absolutní bezmoci a naprostou ztrátu důvěry života v právním státě. Copak je důkazů o jediném úmyslu nenasytného jedince si jen nacpat kapsy a nás vyhodit na ulici?“ svěřil se nájemník, který si kvůli reálnému riziku osobních útoků a dosud neukončeného soudního sporu ze strany GV Reality přeje zůstat v anonymitě.

Renta na další desítky let

V té však rozhodně není Vlastislav Andrš, současný majitel diskutovaných pozemků. Podle advokátní kanceláře zastupující obyvatele Zeleného údolí jednotlivé platby Andršovi zajistí pravidelné inkasování renty na další desítky let. Do budoucna si tak údajně celkově může přijít až na neuvěřitelných 264 milionů korun, i více.

Citát advokáta Petra Novotného ohledně bytového komplexu Zelené údolí v Praze.„Sám přitom pozemky koupil za 18,5 milionu koru. Nyní bude na dalších soudcích, jestli na tento nátlak spekulanta přistoupí a umožní mu vymáhat po lidech další nadhodnocené sumy. Jedná se celkem o 370 domácností. Navíc pokud lidé nyní požadovanou částku zaplatí, uznají tak jím požadovanou přemrštěnou cenu, což může použít jako argument 
v dalších soudních řízeních,“ specifikoval advokát Petr Novotný.

Bezdůvodné obohacení

Konzultovat názory advokátní kanceláře přímo s Vlastislavem Andršem se ale zatím nepodařilo. Podle advokáta Petra Novotného Andrš bezdůvodné obohacení vymáhá zpětně od roku 2012, kdy nabyl vlastnictví k pozemkům ke dni 20. října 2012.

Promlčecí lhůta na vydání bezdůvodného obohacení je dvouletá, proto nyní podává žaloby. Promlčení se počítá po dnech. V budoucnu může žalovat zpětně každé dva roky, nebo kdykoliv dříve, a to 
i za jednotlivé dny.

Aktuální stav této vleklé kauzy se datuje ke dni 22. října, kdy padl první verdikt. Soudkyně podle advokáta Petra Novotného sporné pozemky zcela odmítla vypořádat, 
a lidem tak odepřela spravedlnost. Pokud by tento šokující závěr potvrdil i odvolací soud, budou mít obyvatelé jedinou jistotu - do nekonečna platit spekulantovi Vlastislavu Andršovi stále rostoucí sumy.

Rozsudek se týká více než 
40 obyvatel Zeleného údolí, kde se o pozemky soudí dalších tisíc a půl vlastníků bytů a rodinných domů. Obyvatelé se odvolávají. V rukou prý přitom mají posudek předních kapacit na právo nemovitostí, který soud vůbec nezohlednil.