Běžecký ovál zatím funguje ve zkušebním režimu, a jak upozorňuje web Prahy 6, jeho délka teď vyhovuje zejména dětem a začátečníkům. „Počítá se ale samozřejmě s postupným prodlužováním okruhu,“ ujišťuje městská část. Podle mluvčího Prahy 6 Ondřeje Šrámka by měla délka okruhu díky příznivé předpovědi počasí s denními teplotami pod nulou brzy dosáhnout přinejmenším loňského maxima kolem 300 metrů.

Úplné zatmění Měsíce v centru Prahy 21. ledna.
Jedu pozdě do práce. Pražané ráno sledovali úplně zatmění Měsíce

„Stopy tam budou lyžařům k dispozici, dokud se sněhová vrstva udrží,“ dodal Šrámek. Loni začala sezona na Vypichu kvůli teplému lednu až začátkem února. Díky chladnějšímu březnu se pak lyžovalo až do začátku jara. Za necelé dva měsíce využilo ovál kolem 30 tisíc lidí, tedy zhruba pět stovek denně.

Skipark Praha, který provozuje magistrát ve spolupráci s lyžařskou školou Kateřiny Neumannové a Prahou 6, se na Vypich přesunul před loňskou sezonou z Velké Chuchle, kde fungoval pět let. Hlavním motivem změny bylo příznivější klima na pražském návrší, kde je o něco chladněji než u vltavských břehů.

Běžeckou výbavu je možné si půjčit

Poblíž oválu je u dětského hřiště v ulici Na Vypichu k dispozici kromě zmíněné lyžařské školy zázemí s toaletami, provizorní převlékárnou i půjčovnou. Půjčení běžeckého kompletu na dvě hodiny vyjde na 200 korun pro dospělého, děti platí polovinu.

Dopoledne areál využívají školáci, kteří mají půjčovnu vybavení i instruktory zdarma. Odpoledne a večer jsou tyto služby k dispozici za poplatek pro všechny. Samotné lyžování je ovšem bezplatné. Okruh s osvětlením na dohled od autobusové zastávky Vypich je v provozu denně od 8 do 21 hodin.

Historická vozidla pro turisty v centru Prahy 16. ledna 2019.
Hluk, zápach i špatné parkování. Pražané nechtějí historické vozy v centru