Kladné ohlasy získalo muzeum hlavně z řad kupujících. „Zájem ze strany návštěvníků, uživatelů a kupujících je obrovský. Během jednoho dne jsme zaznamenali asi pět set zpětných reakcí, že by lidé o trhy měli zájem," uvedla mluvčí muzea Jana Jandová.

Muzeum shání prodejce 

V současné době shání muzeum prodejce. Oslovilo už proto svazy zahrádkářů, různé spolky a neziskové organizace, které se zabývají zahrádkařením a prodejem ze dvora. Hlásit se může každý.

„Nemusí to být vyloženě velcí producenti, ale třeba i členové zahrádkářského svazu, kteří mají přebytky. Zde mohou své produkty nabídnout veřejnosti," popsala Jandová.

Místo na trhu je zadarmo 

Prodejci ocení vstřícný přístup muzea. Za místo na trhu totiž nemusí nic platit. „Prodávající u nás neplatí žádný poplatek za pronájem místa. Jediné kritérium je, že by se mělo jednat o komoditu z oblasti zahrádkářské, to znamená ovoce, zelenina, med či květiny,"

Potvrzeni jsou zatím prodejci ovoce, zeleniny a holešovického medu. „Na trhu bych se rád pokusil prodat přebytky. Aktivitu muzea kvituji," uvedl včelař Miloš Vondruška. „Na Letné bydlím přes patnáct let. Je dobré, že zemědělské muzeum začíná opět žít." dodal.

První trh ve dvoře zemědělského muzea proběhne příští sobotu třetího září. Muzeum ho uskuteční i v případě, že se zatím nenaplní kapacita prodejců. „I kdyby zatím přišli třeba jenom tři prodejci, trh otevřeme. Věříme, že prodejci a kupující se budou postupně přidávat," popsala Jandová s tím, že jde o zcela nový projekt a začátky proto mohou být pomalejší.

Trhy by mohly pokračovat na jaře 

V případě úspěchu chce muzeum trhy pořádat i nadále. „Pokud se osvědčí, uspořádáme i jarní trhy, které by se konaly v květnu a červnu opět každé sobotní dopoledne," doplnila Jandová.

S ohledem na to, že lze v současnosti na sedmičce nakoupit farmářské produkty pouze v Holešovicích, vítá projekt muzea i vedení městské části. „Za tuto aktivitu jsme moc rádi a doufáme, že se projekt udrží," uvedla radní pro kulturu a sousedské vztahy Hana Třeštíková.

Muzeum pro lidi

Pořádání farmářských trhů je součástí projektu oživení zemědělského muzea. „Byly bychom rádi, kdyby muzeum žilo především pro lidi, kteří tu na sedmičce bydlí, nejenom pro odbornou veřejnost a školy," vysvětlila Jandová. Ze stejného důvodu zrušilo muzeum minulou sobotu vstupné pro děti a mladistvé do 18 let. Ti dříve za jednorázové vstupné zaplatili sedmdesát korun.

Dvůr zemědělského muzea, kde se budou sobotní trhy odehrávat, je pro návštěvníky otevřen nepřetržitě. „Chodí sem maminky s kočárky, které si zde užívají volný čas, i mateřské školy. Dvůr je takovou klidnou oázou," popsala Jandová. Řada lidí mu podle ní dává přednost před letenským parkem, protože sem nesmí psi. Na děti zde navíc čeká hřiště, naučná stezka i živá zvířata v selském dvoře. Prostor tak nabízí jak odpočinkové, tak vzdělávací aktivity.

Kromě zahrádkářských trhů si muzeum pro návštěvníky na podzim připravilo další akce, jako dýňobraní či pravé české dožínky.

Čtěte také: Do Národního zemědělského muzea loni zavítalo přes 56 tisíc lidí