Diskutovat se bude mimo jiné o integraci přistěhovalců, enviromentální migraci nebo pohledu na migraci z perspektivy rozdílných pohlaví. Konkrétně o migrační krizi, která v Česku i v zahraničí řadu měsíců přitahuje pozornost, se bude debatovat v poslední den akce.

Diskuse o aktuální situaci v Sýrii 

Programu se zúčastní mimo jiné syrský azylant, který loni přišel takzvanou balkánskou cestou do Německa. K aktuální situaci na Blízkém východě se vyjádří také pracovníci humanitárních organizací, kteří pracují s uprchlíky v Jordánsku a Sýrii.

Globální pohled na přistěhovalectví představí rektor univerzity v Hongkongu Adrian Bailey. Vystoupí také čeští akademici i představitelé tuzemských úřadů.

Zahraniční hosté 

„Pohled odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra představí Tomáš Urubek a o vztahu migraci a rozvoje bude přednášet ředitel České rozvojové agentury Michal Kaplan," uvedl Schroth v tiskové zprávě.

Účastníci letní školy přicestují mimo jiné z deseti afrických zemí, několika zemí Střední a Jižní Ameriky nebo Filipín, Indonésie a Íránu. Mezinárodní organizace pro migraci, která byla založena v roce 1951, působí ve 165 členských státech. V Česku je od roku 1998.

Čtěte také: Na politologickou konferenci do Prahy přijede přes 2000 lidí