„V expozici v Pavilonu šelem a plazů je stále k vidění zakladatel chovu leguánů kubánských u nás samec Pepíno, který je ovšem na výminku. Hlavní expoziční pár tvoří 22 letá Pepínova dcera, které říkáme Bezprstá, a samec Matouš," řekl ke svým svěřencům Petr Velenský, kurátor plazů a obojživelníků Zoo Praha.

Čerstvá mláďata musí strávit pár týdnů v odchovném teráriu v zázemí, ale v boční expozici jsou mezitím k vidění mláďata loňská. Od úspěšného rozmnožení v roce 1993 se v Zoo Praha vylíhlo 165 mláďat leguánů kubánských, většina z nich byla poslána do světa, konkrétně do 14 zoologických zahrad u nás, v Evropě i mimo ni. Na leguána kubánského vede pražská zoo plemennou knihu.

Chov leguánů kubánských prošel i kritickým obdobím v druhé polovině devadesátých let, než chovatelé přišli na to, že spokojená monogamie vede k neplodnosti samců. „Nyní má hlavní rozmnožující se samec vždy na dohled přes skleněnou přepážku soka, ze kterého musí mít obavy. Ritualizované souboje přes sklo vedou k vyšší produkci testosteronu a tím i k oplozeným vajíčkům," dodal Petr Velenský.

Odchov mláďat leguánů kubánských patří mezi mezinárodně uznávané úspěchy pražské zoo.

Vejce leguánů kubánských se vyvíjejí ve stálé teplotě 31,5 stupně Celsia kolem 75 dní. Při líhnutí mládě „vaječným zubem", tedy ostrým výčnělkem na horní čelisti, nařízne kožovitý vaječný obal, vykoukne a v této poloze setrvá minimálně 24 hodin. Přitom natahuje do břicha přes pupeční šňůru zbylou zásobu žloutku. Ta mu vydrží zhruba na týden samostatného života.

Poté začíná přijímat potravu, nejprve hmyz, pak i zelené listy, jež jsou jeho hlavní stravou celý život. Na rozdíl od pozemních dospělých vedou mláďata stromový způsob života.

Čtěte také: Pohledem Miroslava Bobka: Přitápíme