Soutěž v carvingu, neboli uměleckém vyřezávání ovoce a zeleniny, se konala v rámci prestižního mezinárodního gastronomického veletrhu ve Stuttgartu. Byla zároveň přípravou na říjnovou gastronomickou olympiádu v německém Erfurtu.

Soutěžící bojovali ve dvou disciplínách: předpřipravená kompozice a life carving. Kuchař Radek Vach připravil sousoší „Malí filmoví hrdinové", se kterým v obou kategoriích vybojoval vzácnou stříbrnou medaili.

„Nechal jsem se inspirovat mými oblíbenými animáčky, například filmem Ratatouille. Využil jsem rozmanité druhy ovoce a zeleniny, zelené i cukrové melouny, kořen taro, dýně, červenou řepu i bílou ředkev," uvedl Radek Vach a prozradil, že vaření i umění jej baví už odmalička. Jako malý chodil na výtvarku a v kuchyni Top Hotelu Praha čaruje již patnáctým rokem.

Šéfkuchař Zbyněk Ženíšek zaměřil svou kompozici na filmové postavy ze série Piráti z Karibiku a v obou kategoriích vybojoval bronz. „K vyřezávání ovoce a zeleniny jsme se dostali úplně sami asi před třinácti lety. Nikdo nás nic neučil, nenavštěvovali jsme žádné kurzy. Měli jsme s Radkem jen dvě knížky, podle kterých jsme se ze začátku řídili," prozradil šéfkuchař Top Hotelu Praha Zbyněk Ženíšek.

Sbírka medailí i světový rekord

Ten s Radkem Vachem reprezentoval Českou republiku již zhruba na padesáti domácích i mezinárodních soutěžích. Dvojice kuchařů má na kontě obrovskou sbírku medailí, včetně zlatých z mistrovství světa v Lucemburku. Dohromady také drží světový rekord v počtu vyřezaných melounů na jednom místě.

A jak dlouho tvorba uměleckého díla z ovoce a zeleniny trvá? Podle Ženíška záleží na tom, zda vyrábíme plastiku, šablonu, nějaké 3D dílo nebo například jen obyčejnou květinu z melounu. Ta údajně zabere jen půl hodiny. Složitější výtvor ale může trvat i jeden až dva dny.

„Pokud vyřežeme dílo například z kořene taro, což je taková bílá brambora s hnědou chlupatou slupkou, vydrží nám i půl roku," dodal Ženíšek, který se s Radkem Vachem zabývá v současnosti i vyřezáváním uměleckých děl z ledu.

Čtěte také: Prezidentův kuchař uvařil pro veřejnost 200 litrů polévky