VYBERTE SI REGION

Na kulinářském šampionátu zazářili dva kuchaři z Prahy

Praha /FOTOGALERIE/ - Česká republika se může pyšnit dalším úspěchem v gastronomii. Z mezinárodního kulinářského šampionátu ve Stuttgartu přivezli pražští kuchaři dvě stříbrné a dvě bronzové medaile. Sehrané duo sous-chefů Top Hotelu Praha Zbyněk Ženíšek a Radek Vach tentokrát zabodovali v kulinářsko-umělecké disciplíně zvané carving. Inspirovali je Piráti z Karibiku a animované postavy.

10.3.2016
SDÍLEJ:

Soutěž v carvingu, neboli uměleckém vyřezávání ovoce a zeleniny: sousoší 'Malí filmoví hrdinové' od kuchaře Radka Vacha.Autor: Top Hotel Praha

Soutěž v carvingu, neboli uměleckém vyřezávání ovoce a zeleniny, se konala v rámci prestižního mezinárodního gastronomického veletrhu ve Stuttgartu. Byla zároveň přípravou na říjnovou gastronomickou olympiádu v německém Erfurtu.

Soutěžící bojovali ve dvou disciplínách: předpřipravená kompozice a life carving. Kuchař Radek Vach připravil sousoší „Malí filmoví hrdinové", se kterým v obou kategoriích vybojoval vzácnou stříbrnou medaili.

„Nechal jsem se inspirovat mými oblíbenými animáčky, například filmem Ratatouille. Využil jsem rozmanité druhy ovoce a zeleniny, zelené i cukrové melouny, kořen taro, dýně, červenou řepu i bílou ředkev," uvedl Radek Vach a prozradil, že vaření i umění jej baví už odmalička. Jako malý chodil na výtvarku a v kuchyni Top Hotelu Praha čaruje již patnáctým rokem.

Šéfkuchař Zbyněk Ženíšek zaměřil svou kompozici na filmové postavy ze série Piráti z Karibiku a v obou kategoriích vybojoval bronz. „K vyřezávání ovoce a zeleniny jsme se dostali úplně sami asi před třinácti lety. Nikdo nás nic neučil, nenavštěvovali jsme žádné kurzy. Měli jsme s Radkem jen dvě knížky, podle kterých jsme se ze začátku řídili," prozradil šéfkuchař Top Hotelu Praha Zbyněk Ženíšek.

Sbírka medailí i světový rekord

Ten s Radkem Vachem reprezentoval Českou republiku již zhruba na padesáti domácích i mezinárodních soutěžích. Dvojice kuchařů má na kontě obrovskou sbírku medailí, včetně zlatých z mistrovství světa v Lucemburku. Dohromady také drží světový rekord v počtu vyřezaných melounů na jednom místě.

A jak dlouho tvorba uměleckého díla z ovoce a zeleniny trvá? Podle Ženíška záleží na tom, zda vyrábíme plastiku, šablonu, nějaké 3D dílo nebo například jen obyčejnou květinu z melounu. Ta údajně zabere jen půl hodiny. Složitější výtvor ale může trvat i jeden až dva dny.

„Pokud vyřežeme dílo například z kořene taro, což je taková bílá brambora s hnědou chlupatou slupkou, vydrží nám i půl roku," dodal Ženíšek, který se s Radkem Vachem zabývá v současnosti i vyřezáváním uměleckých děl z ledu.

Čtěte také: Prezidentův kuchař uvařil pro veřejnost 200 litrů polévky

Autor: Redakce

10.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Zvoní! Školní rok 2016/17 přináší spoustu změn

O novinky před stupínkem i na něm nebude v příštích deseti měsících nouze. Do školství přiteče o 14,5 miliardy korun víc než v minulém roce. Finančně si polepší učitelé, nepedagogičtí pracovníci i sportovní kluby.

Barrandov Studio letos čeká tržby kolem 400 milionů korun

Praha - Tržby společnosti Barrandov Studio by se letos měly pohybovat kolem 400 milionů korun, což je zhruba o třetinu méně než loni. Zisk před zdaněním je plánován na 16 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti za rok 2015. Páteční požár filmových kulis na pražském Barrandově nebude mít na výsledky firmy vliv.

Praha musí upravit odvětrávání Strahovského tunelu

Praha - Hlavní město musí upravit odvětrávání Strahovského tunelu, neboť v případě požáru by mohly nastat problémy. Úpravy včetně projektu budou stát asi 45 milionů korun. V pondělí to zjistila ze schválených usnesení rady. Strahovský tunel se začal stavět v 80. letech, otevřený je od roku 1997.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies