VYBERTE SI REGION

Na kulinářském šampionátu zazářili dva kuchaři z Prahy

Praha /FOTOGALERIE/ - Česká republika se může pyšnit dalším úspěchem v gastronomii. Z mezinárodního kulinářského šampionátu ve Stuttgartu přivezli pražští kuchaři dvě stříbrné a dvě bronzové medaile. Sehrané duo sous-chefů Top Hotelu Praha Zbyněk Ženíšek a Radek Vach tentokrát zabodovali v kulinářsko-umělecké disciplíně zvané carving. Inspirovali je Piráti z Karibiku a animované postavy.

10.3.2016
SDÍLEJ:

Soutěž v carvingu, neboli uměleckém vyřezávání ovoce a zeleniny: sousoší 'Malí filmoví hrdinové' od kuchaře Radka Vacha.Foto: Top Hotel Praha

Soutěž v carvingu, neboli uměleckém vyřezávání ovoce a zeleniny, se konala v rámci prestižního mezinárodního gastronomického veletrhu ve Stuttgartu. Byla zároveň přípravou na říjnovou gastronomickou olympiádu v německém Erfurtu.

Soutěžící bojovali ve dvou disciplínách: předpřipravená kompozice a life carving. Kuchař Radek Vach připravil sousoší „Malí filmoví hrdinové", se kterým v obou kategoriích vybojoval vzácnou stříbrnou medaili.

„Nechal jsem se inspirovat mými oblíbenými animáčky, například filmem Ratatouille. Využil jsem rozmanité druhy ovoce a zeleniny, zelené i cukrové melouny, kořen taro, dýně, červenou řepu i bílou ředkev," uvedl Radek Vach a prozradil, že vaření i umění jej baví už odmalička. Jako malý chodil na výtvarku a v kuchyni Top Hotelu Praha čaruje již patnáctým rokem.

Šéfkuchař Zbyněk Ženíšek zaměřil svou kompozici na filmové postavy ze série Piráti z Karibiku a v obou kategoriích vybojoval bronz. „K vyřezávání ovoce a zeleniny jsme se dostali úplně sami asi před třinácti lety. Nikdo nás nic neučil, nenavštěvovali jsme žádné kurzy. Měli jsme s Radkem jen dvě knížky, podle kterých jsme se ze začátku řídili," prozradil šéfkuchař Top Hotelu Praha Zbyněk Ženíšek.

Sbírka medailí i světový rekord

Ten s Radkem Vachem reprezentoval Českou republiku již zhruba na padesáti domácích i mezinárodních soutěžích. Dvojice kuchařů má na kontě obrovskou sbírku medailí, včetně zlatých z mistrovství světa v Lucemburku. Dohromady také drží světový rekord v počtu vyřezaných melounů na jednom místě.

A jak dlouho tvorba uměleckého díla z ovoce a zeleniny trvá? Podle Ženíška záleží na tom, zda vyrábíme plastiku, šablonu, nějaké 3D dílo nebo například jen obyčejnou květinu z melounu. Ta údajně zabere jen půl hodiny. Složitější výtvor ale může trvat i jeden až dva dny.

„Pokud vyřežeme dílo například z kořene taro, což je taková bílá brambora s hnědou chlupatou slupkou, vydrží nám i půl roku," dodal Ženíšek, který se s Radkem Vachem zabývá v současnosti i vyřezáváním uměleckých děl z ledu.

Čtěte také: Prezidentův kuchař uvařil pro veřejnost 200 litrů polévky

Autor: Redakce

10.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Místostarostka Prahy 8 Alena Borhyová kvůli bydlišti složí mandát

Praha - Místostarostka Prahy 8 Alena Borhyová (ANO) v říjnu skončí ve funkci a složí mandát zastupitelky. Důvodem je problém s trvalým pobytem. Borhyová to uvedla v tiskovém prohlášení. Borhyová nechce komplikovat situaci svým kolegům, řekla v rozhovoru pro deník Blesk. Borhyová si loni v prosinci přehlásila trvalé bydliště do Dolních Chaber mimo volební obvod Prahy 8, což zákon neumožňuje. Opozice ji několikrát vyzvala k odstoupení.

Rekonstrukce státu ocenila politiky za boj proti korupci

Praha – Protikorupční platforma Rekonstrukce státu ve čtvrtek ocenila poslance a senátory za plnění předvolebního závazku podporovat protikorupční zákony. Krátce před volbami do krajů a třetiny senátu chce Rekonstrukce státu ukázat občanům, jak o jednotliví zákonodárci hlasovali o protikorupční legislativě. Mnozí z nich totiž ve volbách kandidují.

Divadelník Jiří Suchý oslaví své pětaosmdesátiny na jevišti

Praha – Mládí odchází a přichází střední věk, komentuje s humorem oblíbený herec, režisér, básník, textař, skladatel, spisovatel, zpěvák, hudebník, grafik a principál divadla Semafor Jiří Suchý své pětaosmdesátiny, které oslaví 1. října. Už to, kolika profesemi se zabývá, nasvědčuje, že na nudu nemá čas.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies