VYBERTE SI REGION

Na kulinářském šampionátu zazářili dva kuchaři z Prahy

Praha /FOTOGALERIE/ - Česká republika se může pyšnit dalším úspěchem v gastronomii. Z mezinárodního kulinářského šampionátu ve Stuttgartu přivezli pražští kuchaři dvě stříbrné a dvě bronzové medaile. Sehrané duo sous-chefů Top Hotelu Praha Zbyněk Ženíšek a Radek Vach tentokrát zabodovali v kulinářsko-umělecké disciplíně zvané carving. Inspirovali je Piráti z Karibiku a animované postavy.

10.3.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
6 fotografií
Soutěž v carvingu, neboli uměleckém vyřezávání ovoce a zeleniny: sousoší 'Malí filmoví hrdinové' od kuchaře Radka Vacha.

Soutěž v carvingu, neboli uměleckém vyřezávání ovoce a zeleniny: sousoší 'Malí filmoví hrdinové' od kuchaře Radka Vacha.Foto: Top Hotel Praha

Soutěž v carvingu, neboli uměleckém vyřezávání ovoce a zeleniny, se konala v rámci prestižního mezinárodního gastronomického veletrhu ve Stuttgartu. Byla zároveň přípravou na říjnovou gastronomickou olympiádu v německém Erfurtu.

Soutěžící bojovali ve dvou disciplínách: předpřipravená kompozice a life carving. Kuchař Radek Vach připravil sousoší „Malí filmoví hrdinové", se kterým v obou kategoriích vybojoval vzácnou stříbrnou medaili.

„Nechal jsem se inspirovat mými oblíbenými animáčky, například filmem Ratatouille. Využil jsem rozmanité druhy ovoce a zeleniny, zelené i cukrové melouny, kořen taro, dýně, červenou řepu i bílou ředkev," uvedl Radek Vach a prozradil, že vaření i umění jej baví už odmalička. Jako malý chodil na výtvarku a v kuchyni Top Hotelu Praha čaruje již patnáctým rokem.

Šéfkuchař Zbyněk Ženíšek zaměřil svou kompozici na filmové postavy ze série Piráti z Karibiku a v obou kategoriích vybojoval bronz. „K vyřezávání ovoce a zeleniny jsme se dostali úplně sami asi před třinácti lety. Nikdo nás nic neučil, nenavštěvovali jsme žádné kurzy. Měli jsme s Radkem jen dvě knížky, podle kterých jsme se ze začátku řídili," prozradil šéfkuchař Top Hotelu Praha Zbyněk Ženíšek.

Sbírka medailí i světový rekord

Ten s Radkem Vachem reprezentoval Českou republiku již zhruba na padesáti domácích i mezinárodních soutěžích. Dvojice kuchařů má na kontě obrovskou sbírku medailí, včetně zlatých z mistrovství světa v Lucemburku. Dohromady také drží světový rekord v počtu vyřezaných melounů na jednom místě.

A jak dlouho tvorba uměleckého díla z ovoce a zeleniny trvá? Podle Ženíška záleží na tom, zda vyrábíme plastiku, šablonu, nějaké 3D dílo nebo například jen obyčejnou květinu z melounu. Ta údajně zabere jen půl hodiny. Složitější výtvor ale může trvat i jeden až dva dny.

„Pokud vyřežeme dílo například z kořene taro, což je taková bílá brambora s hnědou chlupatou slupkou, vydrží nám i půl roku," dodal Ženíšek, který se s Radkem Vachem zabývá v současnosti i vyřezáváním uměleckých děl z ledu.

Čtěte také: Prezidentův kuchař uvařil pro veřejnost 200 litrů polévky

Autor: Redakce

10.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Busta Karla Čapka v jeho pracovně.

Rozhlasový reportážní pořad zve do míst spjatých s Karlem Čapkem

Farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad. Ilustrační foto.

Praha 3 není na provozování farmářských trhů připravená, tvrdí opozice

Pražské letiště loni odbavilo přes 13 milionů cestujících

Praha - Pražské Letiště Václava Havla vloni odbavilo 13 074 517 cestujících, což v meziročním srovnání představuje o 8,7 procenta více. Za vyšším počtem stojí mimo jiné rostoucí provoz velkých dopravních letadel, která létají více obsazena. Ještě více stoupl počet cestujících, kteří v Praze cestu začínají nebo končí. Takzvaných lokálních cestujících přibylo o 9,7 procenta.

Před 230 lety dirigoval Mozart v Praze Figarovu svatbu

Praha - Slavný rakouský hudební skladatel Wolfgang Amadeus Mozart pobýval v Praze celkem pětkrát, poprvé v lednu 1787, kdy 20. ledna osobně dirigoval v Nosticově divadle (nyní Stavovské) svou operu Figarova svatba. Přestože ve Vídni tuto operu diváci neocenili, Pražané byli nadšení, árie z Figara si zpívala a pískala celá Praha a mistr si pochvaloval: "Moji Pražané mi rozumějí". Navíc o den dříve dirigoval ve stejném divadle i premiéru své nové Symfonie D dur, která je od té doby zvaná Pražská.

Nový objev vědců z ÚOCHB je další nadějí pro výzkum léků

Praha - Novou naději pro výzkum léků by v budoucnosti mohl přinést výzkum českých vědců z Ústavu organické chemie a biochemie (ÚOCHB) Akademie věd ČR. Vyvinuli novou metodu, která umožňuje jednodušeji pozorovat léčiva přímo ve chvíli, kdy působí na živé buňky. Je zatím otázkou, kdy a zda se vůbec metoda dostane z laboratoří do praxe. Pokud by se to ale podle vedoucího týmu Milana Vrábela povedlo, mohla by pomoci při vývoji léků s mírnějšími vedlejšími účinky, řekl ve středu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies