Tento výjev se totiž naskytne všem kolemjdoucím, kteří procházejí okolo Klárova. Před necelým měsícem se zde totiž usídlila skupinka aktivistů. „Nemáme žádné požadavky, pouze chceme poukázat na věci, které se v tomhle státě dějí. Fungují tu pravidla, která jsou uměle vymyšlená a nutí nás být závislí na daném systému. My se snažíme lidem otevřít oči a říci, že to lze i jinak," vysvětluje Martin Skolka, který zde už několik týdnů stanuje.

Společně s dalšími lidmi se dali dohromady přes internet pod hlavičkou hnutí Occupy. To se snaží poukazovat na chování „mocných", tedy těch, kteří vládnou a disponují politickou a ekonomickou mocí. Nesouhlasí s chováním vlády a představitelů naší politické reprezentace obecně.

„Všechny hodnoty, co vyprodukujeme, jdou jedincům, kteří jsou nahoře a hospodaří tak, že utrácejí a podrývají morálku normálních lidí. Kdo má prachy, tak je nepoctivý a vlastně si je nezaslouží," myslí si další z aktivistů, který si říká Collin.

Petice místních

Svérázný způsob, jak upozorňovat na sociální nerovnost, však nelibě nesou lidé, kteří bydlí v bezprostřední blízkosti prostranství. Stěžují si především na hluk a nadměrné znečištění zelené plochy. Dokonce sepsali petici adresovou první městské části.

„Každý den přicházejí stížnosti na toto kempování v parku Klárov a také přibývají podpisy v petici proti petičnímu stanování od obyvatel Prahy 1," potvrdila Deníku mluvčí Veronika Blažková.

Podle iniciátora petice Jana Jelínka se denně potýkají se zápachem z tábořiště, kde chybí sociální zařízení, což je dáno i tím, že mezi kempující jsou i bezdomovci. „Asi jim vadí, že nemohou chodit přes trávník jako dřív. To, že je zde hluk a že znečišťujeme okolí je pravda asi tak z jednoho procenta," oponuje další aktivista, Jan Korál. Podle něho se prý aktivisté setkávají veskrze s pozitivními reakcemi. „Většina lidí se s námi klidně dá do řeči a vyslechnou nás," dodává.

Zneužití zákona

Přesto to vypadá, že kempování zanedlouho odzvoní. Podle zastupitelů totiž účastníci akce zneužívají petičního zákona tím, že z obyčejných stanů jednoduchým trikem dělají oficiální petiční stánky, u kterých mohou podle zákona přebývat. Na stěny svých dočasných domovů totiž umístili petiční archy a jednoznačný postih akce tak úředníkům značně zkomplikovali.

„Dle mého názoru zde jednoznačně dochází k porušování vyhlášky o ochraně veřejné zeleně, která mimo jiné zakazuje stanování, nocování i její poškozování a znečišťování," řekl Ivan Solil. Proto chce proti organizátorům petiční akce zahájit správní řízení.

„Radnice již zmiňovala, že to hodlá řešit a to co v nejbližší možné době. Po dokončení vypracování právního posudku, že stanování není v souladu se shromažďovacím právem a jedná se tedy o jeho zneužití, bude předán tento posudek Policii ČR a Městské policii," sdělila včera Blažková. „Já jsem se slečnou tiskovou mluvčí hovořil a vypadá to, že se na nás o víkendu chystá policie," svěřil se Deníku Korál.

Jaký scénář nakonec nastane, nyní záleží na stanovisku Nejvyššího správního soudu, které si vyžádala policie. To by mělo být hotové do konce týdne.