Vedle tohoto panovníka se na kolbišti utkali také rytíři z Česka, Německa, Francie, Itálie, Španělska a Anglie, bojoval i jejich pěší doprovod. Stovky diváků sledovaly celkem pět disciplín.

Rytíři chytali kroužky na kopí, v jízdě na koni strhávali šátky z lana, přesekávali jablka, překonávali hořící slámu a na závěr se utkali v tradičním souboji se dřevci. Dlouho vše nasvědčovalo tomu, že zvítězí Jan Lucemburský, ale nakonec ho nečekaně porazil český nováček na rytířských turnajích.

Představení s aktuálními narážkami

Představení nechyběl humor ani aktuální narážky. Jednoho opilého rytíře, který se místo meče pevně držel korbelu, musela zastoupit sličná manželka. Z Anglie zase přijel hrabě z Brexitu.

Moderátor si několikrát neodpustil poznámku, že po brexitu musel projít celní a pasovou kontrolou. Překvapením na závěr byla akrobacie na koních.

Slavnosti budou pokračovat ještě v neděli. Přibližně hodinová turnajová klání jsou na programu ve 13.00 a v 16.00. Vedle toho je v Jelením příkopu mezi 11.00 a 18.00 k vidění další program podobně jako na jiných středověkých slavnostech.

Ukázka útrpného práva

Návštěvníci si mohou prohlédnout rytířský tábor, hraje středověká hudba, konají se ukázky dobových řemesel i útrpného práva. Pro děti je připraven tábor malých rytířů, kde se mohou obléci do zbroje, naučit se šermovat nebo si zkusit psát brkem.

Na ohništích v drátěných koších si lidé mohou opéci zde zakoupené špekáčky.

Přístup do Jeleního příkopu je pro návštěvníky pouze od Prašného mostu.

Čtěte také: Pražský hrad o víkendu oživí rytířské slavnosti na počest Karla IV.