Později se profiloval jako člověk, který chce ovlivňovat dění ve společnosti, je aktivní na svém blogu. Širší veřejnost zaujal akcí na Úřadu vlády, kam pronikl svlečený do půli popsaného těla, aby protestoval proti ruské politice na Ukrajině.

Marek Hilšer je odpůrcem náklonnosti českého prezidenta i vlády k Číně, což dával najevo během návštěvy čínské hlavy státu Si Ťin-pchinga v Praze. „Prezident se již delší dobu snaží měnit kurz zahraniční politiky naší země směrem k východním diktaturám, a vzdaluje ji od demokratických zemí transatlantického prostoru. Toto konání odůvodňuje národním a ekonomickým zájmem. S touto politikou může část společnosti souhlasit, ale je také mnoho občanů, kteří zaměňování národního zájmu se zájmy úzkých ekonomických skupin odmítají. Zvláště děje-li se tak za cenu cynického ignorování násilného chování čínského totalitního režimu vůči vlastním občanům a některým státům v Asii," napsal Hilšer v otevřeném dopise premiéru Bohuslavu Sobotkovi.

V poslední době se postavil na stranu Roberta Šlachty, který na protest proti reorganizaci protimafiánského útvaru opustil policejní řady.

„Znám jej od dětství. Kromě medicíny se věnuje dlouhodobě neduhům občanské společnosti. Potřebujeme vzdělané a kreativní persony jako je on," uvedl na Hilšerovu adresu Adam Halaš, vedoucí Katedry nonverbálního divadla HAMU. Přednosta Ústavu etiky na lékařské fakultě a kněz Marek Vácha k Hilšerově hradnímu angažmá řekl: „Z jeho rozhodnutí účastnit se prezidentské kampaně mám radost. A vím, že zázraky se občas dějí."

Kromě očekávané obhajoby Miloše Zemana se zatím do klání o Pražský hrad hlásí zatím podmínečně osobnosti jako ekonom Jan Švejnar, textař Michal Horáček, europoslanec Jiří Pospíšil či teplický primátor Jaroslav Kubera.