U stanice metra Háje možná již brzy vyroste nové obchodní centrum.

„V současnosti již máme k dispozici architektonické a ekonomické studie projektu. Vzhledem k tomu, že v blízkém okolí je zástavba panelových domů, nemůže na místě vzniknout velké obchodní centrum jako na stanici metra Chodov. Vzniklý objekt bude nízkopodlažní a kromě obchodů nabídne také kanceláře. Výsledkem by měla být kultivace celé lokality,“ uvedla tisková mluvčí Prahy 11 Andrea Wolfová.

Přestavba zmíněné pochozí zóny je vedle položení tramvajové tratě a výstavby plaveckého areálu Vodní svět dalším velkým přáním jedenácté městské části. „Rekonstrukce současného obchodního areálu je jednou z priorit současné radnice. Projekt je ale poměrně komplikovaný, takže nelze odhadnout, kdy by mohl být zrealizován,“ uvedl Jan Kábrt, vedoucí odboru územního rozvoje Prahy 11.

Plány komplikují vlastníci pozemků

Rozsáhlou rekonstrukci totiž komplikují majetkoprávní vztahy. Problémem je spoluvlastnictví současných objektů spolu s rozdílným vlastnictvím pozemků pod současnou zástavbou.

„Ve správě městské části je asi jen čtyřicet procent pozemků, zbytek je v rukou soukromých majitelů. Nyní tedy řešíme, jak dál postupovat. Pozemky se snažíme odkoupit, vlastníci ale požadují příliš vysoké částky. Uvažujeme proto o spolupráci se strategickým soukromým partnerem, který by pro nás odkup pozemků zajistil,“ vysvětlila Wolfová.