Bojovat za lepší podmínky přijeli zemědělci nejen z celé České republiky, v davu se objevují i jejich kolegové ze Slovenska, Polska, Německa, Maďarska a Slovinska. Těm všem se podmínky nelíbí.

Demonstrace oficiálně začala po desáté hodině, někteří z agrárníků dorazili ale už v časných ranních hodinách. Svou nespokojenost vůči rozdělování unijních dotací vyjadřují pískotem, křikem, i cinkáním kravských zvonců. Na místo přivedli i krávy, které před zraky kolemjdoucích podojili, vyhrávala jim k tomu kapela Budvarka.

Stovky litrů mléka v ulicích

Agrárníci i jejich příznivci si dali sraz na Těšnově, kde sídlí Ministerstvo zemědělství ČR (MZ). Po desáté hodině, kdy demonstrace začala, byly na místě stovky zemědělců z Česka i ze zahraničí. Po proslovech, které skončili po dvanácté hodině, se společně vydali na Václavské náměstí. Cestou rozlévali mléko a sypali obilí. V ulicích se válí také desítky pet lahví od bílé tekutiny, která je hlavní příčinou sporů mezi zemědělci a ministerstvem.

V ulicích demonstranti hlasitě debatovali. "Od stávky chci jediné, a to, aby se vláda postarala o to, abychom za litr mléka dostávali osm až devět korun,“ přála si agrárnice, od které v současnosti vykupují litr mléka za 5,60 korun.

Momentální situace, kdy se již desátý měsíc prodává mléko s hlubokou ztrátou, tlačí chovatele dojnic do neřešitelných problémů.

Proč demonstrují?

Hlavní důvod stávky s mezinárodní účastí zůstává stejný – zemědělci chtějí rovné podmínky se starými členskými zeměmi EU. Čeští zemědělci totiž ve srovnání s ostatními zeměmi EU dostávají pouhých 60 procent ze skutečně vyplacených dotací zemědělcům v sousedním Německu či Rakousku. Zemědělci navíc požadují od státu větší podporu pro chovatele mléčného skotu, které trápí nízké výkupní ceny mléka. Agrárníci na demonstraci vykřikují bojové věty jako například „chtělo by to novou defenestraci a vyhodit je přímo do Vltavy“ nebo „Gandalovič je jen loutka v evropské mašinerii“.

Debata s eurokomisařkou

Zastavili se také u hotelu Mariott, kde debatovali s eurokomisařkou pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischer Boelovou, která do Prahy přijela kvůli eurokonferenci.

Demonstranti hlasitým pískotem a napodobováním kravského bučení přivítali už během dopoledne ministra zemědělství Petra Gandaloviče, který do sídla svého Úřadu dorazil. Ministr k lidem promluvil a snažil se je uklidnit, leč neuspěl. "Podmínky, proti kterým protestujete, jsou vyjednány až do roku 2013, do té doby s tím nic nenaděláme," vyjádřil se Gandalovič.

Hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství Michal Hašek navrhuje, ministerstvo zajistilo především na úrovni EU rovnou podporu exportu českých mléčných výrobků co nejdříve.

"Protestující zemědělci mají mou plnou podporu. MZ jednoznačně neplní roli obhájce zájmů českých zemědělců, které nedokáží obhájit," sdělil Michal Hašek.

Celkem se demonstrace podle odhadů zúčastnilo až na osm tisíc nespokojených zemědělců.

Policie kvůli demonstraci uzavřela Václavské náměstí

Policie kolem třinácté hodiny uzavřela horní část Václavského náměstí pro veškerou dopravu kvůli demonstraci zemědělců. Už hodinu před tím musela být ze stejného důvodu omezena i městská hromadná doprava. V době od dvanácti do dvanácti třiceti byl omezen provoz MHD v ulicích Havlíčkova a Dlážděná,“ informoval mluvčí pražských dopravních podniků Ondřej Pečený. Jisté dopravní komplikace zaznamenali řidiči právě na trase plánovaného průvodu asi osmi tisícovek zemědělců, tedy na Těšnově, Florenci na Senovážném náměstí a v Opletalově ulici. Mluvčí pražské policie Ján Mikulovský zatím nezaznamenal žádné závažné komplikace. Pouze potvrdil očekávané, tedy že průvod ve zmiňovaných ulicích několikrát zastavil projíždějící automobily. (jfk)