„Akce je povolena, jen by musela proběhnout pro jiný počet lidí, jinak či jinde," uvedl dnes režisér a cestoval Horký na webu, jehož prostřednictvím shromažďoval od lidí peníze. Mýdlo na Hradě se rozhodl uspořádat v reakci na oslavy narozenin poradce prezidenta Martina Nejedlého a hradního kancléře Vratislava Mynáře, po nichž Hrad oznámil, že uspořádat oslavu v sídle českých králů a prezidentů mohou i další zájemci. Horký poté vyzval, aby se lidé na náklady ve výši 400.000 korun složili. Akce měla být podle něj oslavou a setkáním lidí, kterým vadí nabubřelost a papalášství, nikoliv politickým protestem či propagací.

V těchto místech by měla vzniknout nová lávka.
Do soutěže na projekt lávky přes Štvanici přišlo celkem 48 návrhů

Ovčáček se ohradil

„Pakliže celá akce vznikla proto, aby doložila, jak to je na Hradě s papalášismem, obávám se, že se limitně blížíme k jasnému výsledku," uvedl v pondělí Horký na svém facebookovém profilu.
Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček se ohradil proti článku zpravodajského serveru Info.cz, podle něhož Hrad oslavu zakázal. Takovou interpretaci označil za lež. Na twitteru uvedl, že Horkému byly nabídnuty Jižní zahrady a Královská zahrada, ale že „férové podmínky" odmítl.

Muzeum komunismu bylo otevřeno v nové expozici 21. srpna v Praze.
OBRAZEM: Muzeum komunismu odstartovalo novou výstavu

Hradní úředníci Horkému podle jeho vyjádření sdělili, že z bezpečnostních důvodů není možné vpustit do Jižních zahrad více než 150 lidí. Pokud by chtěl na oslavě více účastníků, nabídli mu jako alternativu prostor mezi Míčovnou a Letohrádkem královny Anny. „Přijmout se mi to nechce. Je to místo, které už je za hradním příkopem. Je to odlišné místo, než o kterém hovořil pan mluvčí Ovčáček, když říkal, že by se na to mohl složit kdokoli a kdokoli si to pronajmout," řekl Horký serveru Seznam Zprávy.

V úvahu přichází několik variant

Poté, co Hrad konání oslavy podle původních představ Horkého nepovolil, přichází v úvahu několik variant. Režisér oznámil, že buď akci zruší a příspěvky lidem vrátí, nebo že ji uspořádá ve stejném termínu, ale na jiném místě.

Rozstřílená fasáda budovy Národního muzea. Archivní foto.
Střely ze srpna 1968 budou na fasádě Národního muzea vidět i po opravě

Mynář slavil své 50. narozeniny letos v červnu v části Jižních zahrad, které byly kvůli tomu pro veřejnost uzavřeny. Tehdy uvedl, že za pronájem prostor zaplatil 180.000 korun bez DPH. Hostů pozval asi 200 a očekával, že jich přijde kolem 150. Narozeniny v areálu Pražského hradu slavil před rokem i hlavní Zemanův poradce Nejedlý. Kvůli oslavě si pronajal Královskou zahradu a Letohrádek královny Anny, který do té doby k soukromé oslavě nebo ke komerční akci pronajat nebyl.

Výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy před Českým rozhlasem. Ilustrační foto.
Česko si na pietních akcích připomnělo invazi v srpnu 1968