Těhotná žena svíjející se na lavičce v parku.

Přibíhající policisté. „Rodila jste už? Cítíte stahy? Chce se vám jakoby na záchod?,“ ptají se a během chvíle už odřezávají dítěti pupečníkovou šňůru odznakem a novorozence balí do služební bundy.

Scénář amerického filmu? Ne. Obsah výukového videa, které má pomáhat policistům zdolat příchod dítěte na svět.

Pražští policisté se totiž rozhodli, že by nebylo na škodu, kdyby je lékaři naučili, jak se v krizové chvíli, kdy není nablízku záchranka, chovat, a počínaje včerejškem dochází do porodnice u Apolináře na semináře. Zatím se ho zúčastnila první stovka zájemců.

Policisté bývají první

„Mnohdy se policisté na místě objeví nejdříve ze všech,“ říká porodník Antonín Pařízek. S podobným nápadem od policistů se ale ve světě nesetkal. „Rady, co s těhotnou ženou, dávají snad jen vojákům v Pentagonu,“ doplnil.

Společně s učiteli Vyšší a střední policejní školy v Hrdlořezích proto natočil video. Těhotnou ženu si v něm zahrála modelka Lucie Koňaříková. Ta se ocitla hned v několika situacích. Nejprve dostala kontrakce v letadle, poté v autě, parku nebo autobuse.

Několik už odrodilo

Materiál teď bude sloužit k výuce nejen studentům policejní školy, ale také v rámci doplňkového vzdělání. Případy, kdy museli policisté pomoci dítěti na svět, se v Praze už několikrát staly. Před lety odrodili muži zákona matku přímo na smíchovském nádraží.

„Pamatuji si také na situaci, která se odehrála přímo před budovou policejního ředitelství. Musel tu zastavit muž, který převážel svou manželku do nemocnice a jeden náš kolega přivedl na svět zdravé dítě. Teď už ale u policie nepracuje, protože je v důchodu,“ sdělil mluvčí pražských policistů Ladislav Bernášek.